Acasă » Electricitate » Transelectrica a finalizat linia aeriană de interconexiune cu Republica Moldova

Transelectrica a finalizat linia aeriană de interconexiune cu Republica Moldova

26 noiembrie 2013
Electricitate
energynomics

Transelectrica a încheiat lucrările la linia aeriană (LEA) de interconexiune a sistemelor energetice între Republica Moldova şi România pe segmentul Falciu-Gotești. Comunicatul companiei arată că LEA 110 kV Falciu- Gotești de pe teritoriul României, judeţul Vaslui, porneşte din staţia de transformare 110/20 kV Falciu, traversează DN 24A, mergând în paralel cu râul Prut până în apropierea căii ferate ce face legătura între România şi Republica Moldova, zonă în care LEA traversează râul. Testele sub tensiune pe teritoriul românesc au fost finalizate cu succes.

La finalul lucrărilor pe partea moldovenească se vor putea exporta până la 90 MW în funcţie de necesităţi şi de capacitatea de absorbţie a sistemului ţării vecine. LEA Falciu- Gotești asigură transferul de energie electrică între cele două ţări şi creşterea siguranţei în alimentarea consumatorilor din zonă.

Lungimea totală a LEA este de 28 km, din care 2,5 km pe teritoriul României. Lucrarea de execuţie a fost demarată la dată de 20 august 2013 şi a durat 3 luni. Costul total al proiectului este de 460.000 euro. Finanţarea lucrării a fost realizată din surse proprii.

“Transelectrica consideră prioritare investiţiile în creşterea capacităţii de interconexiune cu ţările vecine şi este angajată într-un amplu program de dezvoltare regională. Pentru perioada următoare, Transelectrica va derula în continuare proiecte de investiţii majore, atât în ceea ce priveşte liniile de interconexiune internaţionale cât şi pentru întărirea şi modernizarea capacităţii interne de transport şi creşterea siguranţei în exploatare.”, a spus Ştefan-Doru Bucataru, Director General Executiv al Transelectrica.

Transelectrica este Operatorul de Transport şi de Sistem din România, care gestionează, operează, întreţine, modernizează şi dezvoltă reţeaua de transport care cuprinde 81 staţii electrice de transformare, cu o capacitate de circa 37,794 MVA şi 8931,6 km de linii electrice aeriene de 110/220 kV, 400 kV şi 750 kV, aflate în gestiunea a 8 sucursale de transport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *