Acasă » Electricitate » Trump și Iohannis au discutat despre gazele din Marea Neagră, proiectul de la Cernavodă este de importanță majoră pentru americani

Trump și Iohannis au discutat despre gazele din Marea Neagră, proiectul de la Cernavodă este de importanță majoră pentru americani

22 august 2019
Electricitate
Bogdan Tudorache

Administrația SUA a emis o declarație comună a președintelui Statelor Unite Donald Trump și a președintelui României Klaus Iohannis, care reiterează importanța exploatării gazelor din Marea Neagră, precum și a proiectului nuclear de la Cernavodă. Practic, pentru pentru prima dată în ultimele decenii, SUA manifestă interes pentru proiectul românesc de „energie nucleară civilă” de la Cernavodă.

Potrivit declarației, Marea Neagră „are o importanță strategică pentru securitatea transatlantică”.

”Statele Unite și România recunosc că securitatea energetică reprezintă securitatea națională. Subliniem opoziția noastră față de Nord Stream 2 și alte proiecte care fac ca aliații și partenerii noștri să depindă de energia din Rusia”, relevă comunicatul.

„Resursele de gaze naturale din România au potențialul de a crește prosperitatea națiunilor noastre și de a spori securitatea energetică a Europei. Statele Unite și România vor lua în considerare cum ar fi mai bine să se îmbunătățească climatul de investiții energetice în România, într-un mod care să prezinte beneficii pentru ambele țări. Cerem în continuare industriei noastre să colaboreze strâns pentru a sprijini obiectivele României în domeniul energiei nucleare civile”, se mai arată în comunicat.

În prezent, proiectul Cernavodă, care are în vedere construirea a două noi reactoare, este subiectul unor negocieri cu firma chineză de stat China General Nuclear Power Corporation (CGN).

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *