Cea mai mare fermă eoliană din lume devine realitate. Pe coasta de est a Marii Britanii, proiectul – reper care demonstrează cea mai eficientă modalitate de a combate schimbările climatice la scară largă capătă contur. Situat la 120 de kilometri (75 de mile) în largul coastei Angliei, lângă Yorkshire, Hornsea One va produce suficientă energie pentru a alimenta 1 milion de locuințe din Marea Britanie cu electricitate curată atunci când va fi finalizat în 2020, potrivit CNN.
Proiectul se întinde pe o arie mai mare decât Maldivele sau Malta și este localizat mai departe de țărm decât orice alt parc eolian. Este format din 174 turbine eoliene de șapte megawati, fiecare cu o înălțime de 100 de metri. Lamele au o circumferință de 75 de metri și acoperă o suprafață mai mare decât London Eye.
O singură rotație a uneia dintre turbine poate alimenta o locuință obișnuită pentru o zi întreagă, potrivit lui Stefan Hoonings, senior project manager la Orsted (DOGEF), compania daneză de energie care a construit proiectul.
Acesta va apropia Regatul Unit mai mult de ținta de a obține o treime din energia electrică a țării din eolian offshore până în 2030.
174 x 7 = 1218 MW de unde rezultă că fiecare locuință din milionul amintit va absorbi o putere medie 1,218 kW. Dacă admitem (prin absurd) un factor de capacitate de 100% a centralei și un factor de simultaneitate de doar 50% al locuințelor, atunci puterea instalată a fiecărei locuințe ar fi de cca 2,4 kW (cam cât un aspirator).