Acasă » Electricitate » Mihai Dârzan, Ringhel: Digitalizarea va schimba sistemul energetic în moduri pe care nici nu ni le putem imagina

Mihai Dârzan, Ringhel: Digitalizarea va schimba sistemul energetic în moduri pe care nici nu ni le putem imagina

11 octombrie 2019
Distribuţie
energynomics

Companiile de utilități sunt supuse continuu procesului de adaptare, a subliniat Mihai Dârzan, director general Ringhel, în cadrul evenimentului ”Energy Breakfast Club: Utilități – dincoace de orizont”, organizat de energynomics.ro. În piață apar noi necesități, cu o periodicitate trimestrială sau lunară, apar reglementări noi și tipuri noi de concepte, precum tranzacționarea prin blockchain.

”Soluția este digitalizarea, care nu este o acțiune singulară, ci mai degrabă un proces, un mod de a gândi și acționa. Este un proces pe o perioadă mai mare de timp, care necesită un efort susținut din partea participanților. El prezintă și beneficii mari: colectarea și integrarea datelor din surse interne și externe, pentru a crește transparența proceselor și raportarea facilă atât intern cât și către reglementator.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI MIHAI DÂRZAN

Mihai Dârzan a insistat asupra a două elemente importante. Primul este crearea unui data hub care să faciliteze comunicarea între toți actori participanți la piață. Al doilea are legătură cu procesul de raportare: „Raportările trebuie regândite, pentru a nu mai fi necesară solicitarea ad-hoc a informațiilor, ci accesul la informații centralizate, altfel structurate”, a spus el.

Digitalizarea oferă posibilitatea de a reacționa rapid la mișcările pieței având date agregate și actualizate, precum și posibilitatea de a interacționa cu clienții rapid, sigur și facil, pentru a le oferi date și servicii corecte.

”De cele mai multe ori, digitalizarea nu este un proces facil, necesită alocarea de resurse tehnice și de business de ambele părți. Trebuie parcurse foarte multe etape de documentare și analiză. Din 2014 am participat la foarte multe implementări la clienți și am constatat că piedicile cele mai mari includ lipsa de documentare și de analiză”, susține el.

Autoritatea de reglementare nu ar trebui să aibă rol de inovare, acceptă Mihai Dârzan, dar ar trebui să susțină digitalizarea prin măsuri specifice, să se asigure că piața este deschisă și transparentă și că accesul la piață este facil. “Trebuie să stabilească regulile jocului, astfel încât acesta să evolueze”, afirmă Dârzan. ”Digitalizarea va schimba sistemul energetic în moduri pe care nici măcar nu eram capabili să ni le imaginăm în urmă cu câțiva ani. Sectorul energetic este obișnuit să gândească în termeni de zeci de ani, iar lumea energetică este o entitate cu mișcare lentă. Digitalizarea aduce o dinamică complet diferită. Lucrurile se schimbă într-un ritm mult mai alert și trebuie să gândim în perspective de ani, dacă nu în termeni de luni”, a mai spus Dârzan, prezentând serviciile companiei.

Ringhel s-a înființat în 2011, însă abia din 2014 s-a constatat o creștere a interesului companiilor de utilități pentru soluții software pentru digitalizarea activității. ”Când am început noi, cuvântul digitalizare nu era pe buzele tuturor, acum toată lumea îl folosește; digitalizare și automatizare, aproape în fiecare zi auzim aceste cuvinte”.

Energy Breakfast Club a fost organizat de energynomics.ro și susținut de partenerii noștri: BCR România, Control Point powered by Valmet, Eaton Electric, Photon Energy, Ridgid – Emerson, Ringhel, Stratum Enclosures, Tinmar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *