Acasă » Legal » Licensing » Încă 40 de proiecte fotovoltaice au primit acreditare de la ANRE

Încă 40 de proiecte fotovoltaice au primit acreditare de la ANRE

6 ianuarie 2014
Electricitate
Gabriel Avăcăriței

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis pe 30 decembrie ca încă 40 de proiecte fotovoltaice să primească certificate verzi. În ultima şedinţă din 2013 a Comitetului de reglementare al ANRE au mai fost acreditate şi două microhidrocentrale şi un parc eolian.

Au primit licenţa pentru exploatarea comercială societățile:

[one_half]Agro Bio Codru
Allianso Energize Project Two
Allianso Solar Fun
Energy Solarstrings One
Mhc Călineşti Râu
Doimega
Durasolar Invest
Eolian Generator
Francomi
Geratelectronic
Hălmăgel Energy
Idroradea
Management Buildings Company
Mariflor Prodcom
Petosolar
Sag Fotovoltaice
Stuyt Solar
Sun Energhes
Varo Future Development
Varo Green Development
Xpv
Nico Green Energy Doi
[/one_half][one_half_last]Amper
Lugasol
Silurus Green Consulting
Asteh Western
Sueno Solar
Chereji
Energofotoinstal
Energo Natur Rascaieti
Cis Energy
Sifee Spv
Kelavent Charlie
Montana Energy Rom
Montana Solar Energy
Rc South Region
Project Services Ro
Black Sea Transport
Luca Product Dominus Ag
Compania Agro Industriale
Compania De Dezvoltare Imobiliară
Suninvest Ro Pv1
Replay
Progetto Maglia[/one_half_last]

Subvenție redusă pentru energie regenerabilă

De la 1 iulie 2013, Guvernul a decis să amâne, până în 2017-2020, acordarea unui număr de certificate verzi pentru energia eoliană, solară şi microhidrocentrale.

Astfel, proiectele fotovoltaice primesc de la 1 iulie doar patru certificate verzi pe MWh, faţă de şase certificate, ca până acum. Proiectele eoliene primesc doar un certificat din două, iar microhidrocentralele, două certificate din trei.

În plus, noile proiecte care intră în sistem de la 1 ianuarie 2014 primesc mai puţine certificate, potrivit HG 994/2013, publicată în Monitorul Oficial din 16 decembrie.

Potrivit actului normativ, microhidrocentralele primesc cu 0,7% mai puţine certificate verzi pe MWh, respectiv doar 2,3 certificate pentru centralele noi.

În cazul parcurilor eoliene, numărul certificatelor se reduce cu 0,5 certificate până în 2017 şi 0,25 certificate începând cu anul 2018. Prin urmare, noii investitori vor beneficia de doar 1,5 certificate verzi până în 2017 şi de 1,75 certificate, din anul 2018.

Reducerea este şi mai mare în ceea ce priveşte energia fotovoltaică. Numărul certificatelor se reduce cu trei, astfel că producătorii vor primi doar trei certificate verzi.

Fotovoltaicul rămâne atrăgător

Capacitatea instalată în panourile fotovoltaice a consemnat, în 2013, un salt spectaculos. Astfel, dacă la 31 decembrie 2012 existau în România parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulată de 49,3 MW, după primele nouă luni din 2013 erau în funcţiune proiecte de 553 MW.

La 30 septembrie 2013, în România se aflau în funcţiune în total capacităţi de producere a energiei din surse regenerabile de 3.393 de MW în total, astfel: turbine eoliene de 2.307 MW, panouri fotovoltaice de 553 de MW, microhidrocentrale de 480 de MW şi proiecte pe biomasă de 53 de MW, arată datele Transelectrica.

sursa
AGERPRES

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *