Ministrul Economiei a afirmat joi că exploatarea minieră a Remin Baia Mare ar putea fi reluată după luna februarie, după ce o nouă lege a minelor ar putea fi aprobată. În timpul întrevederii avute cu ambasadorul britanic la București, ministrul Gerea a subliniat că „odată cu aprobarea noii legi a minelor, cel mai probabil în cursul lunii februarie, va exista cadrul legal pentru redeschiderea proiectului minier la Remin Baia Mare.
De altfel, textul noii legi a minelor a fost îmbunătățit substanțial, astfel încât este favorabil celor care doresc să investească în sectorul minier. Astfel, noua lege prevede scurtarea unor termene, asigurarea respectării proprietății, despăgubiri corecte, transparență și au fost eliminate prevederile care puteau fi interpretate ca fiind cu dedicație”.
După cel mai recent eșec al aprobării acestei legi, Preşedintele Camerei Deputaţilor a declarat că Legea Minelor va putea fi reluată fie prin procedura parlamentară, fie printr-un proiect de lege al Guvernului sau de ordonanţă de urgenţă.
Premierul României a punctat luni că „este o lege necesară pentru că, dincolo de propagandă, se referă la foarte multe resurse naturale şi avem foarte multe situaţii de blocaj. Remin Baia Mare ar fi, să zic, prima care îmi vine în minte, dar sunt şi altele. […] o lege a minelor, iniţiată de altfel de ministrul Vosganian, e absolut necesară”, a spus Victor Ponta citat de Agerpres.
Cea mai recentă formă a Legii Minelor nu a trecut de votul Parlamentului
Aprobarea unei noi și îmbunătățite legi a minelor pare o fi o sarcină greu de îndus la îndeplinire de legislatorii și guvernanții români, o realitate tragică dacă ținem cont de faptul că sursele de venit și de dezvoltare pot fi consistente ținând cont de subsolul României și de diversitatea resurselor care pot fi extrase și prelucrate.
Ultima tentativă de aprobare a Legii Minelor a avut loc în decembrie. Atunci textul legii, în ciuda trecerii rapide și netransparente prin comisiile de lucru și de vot consultativ, nu a întrunit voturile suficiente nici în Senat și nici în Camera Deputaților. Procedura de lucru în comisii a fost criticată de presă iar parlamentarii nu s-au mobilizat suficient pentru a fi prezenți la votul în plenul celor două camere.
”Strada” rezistă la atracția legii căreia parlamentarii îi cedează
Unul dintre consilierii cei mai vizibili ai premierului a pus căderea legii în Parlament pe seama a ceea ce dânsul a numit “extremismul străzii” și radicalisme. Practic, era o referire la faptul că o parte a societății civile și-a manifestat public nemulțumirile legate de toate marile initiațive de explorare și exploatare a resurselor minerale.
Unul dintre cei mai fervenți promotori ai Legii, Ministrul de atunci al Economiei, Varujan Vosganian, s-a declarat surprins de respingerea sa și de faptul că “strada” a interpretat picarea legii ca pe o victorie.
Energynomics.ro a realizat o analiză a importanței unei noi legi a minelor în care a evaluat cu atenție modalități de abordare a viitorului mineritului în România. Practic, ținta este repornirea minelor abandonate, închise ori conservate, dar contează și cum mergi pe drumul până acolo. Piața stabilește dacă există o fereastră de oportunitate, dar în acest moment nu are instrumentul de bază pentru a acționa în perimetrele care blochează în subteran trei sferturi din rezervele de resurse minerale ale României.
Doamne ajuta sa se aprobe aceasta lege! Romania are nevoie de locuri de munca nu de proteste jalnice!
Rosia Montana are nevoie de minerit! Oamenii care nu stiu ce este la Rosia Montana cu adevarat ar trebuii sa asculte glasul minerilor nu glasul mincilosilor care au buzunarul plin de la tot felul de asociatii!