Pe fondul scumpirii prețurilor la serviciile de distribuție energie, gaze, apă și canalizare, scumpiri care nu se regăsesc în calitatea serviciilor pe care companiile private ar trebui să le asigure, în Europa se manifestă un revers al tendinței care se îndrepta în urmă cu doar câțiva ani către liberalizare și privatizare totale.
În mai multe țări europene, guverne și primăriile își cheamă cetățenii la vot pentru a stabili dacă se vor angaja într-un program de re-naționalizare a serviciilor de distribuție. Alte guverne, mai puțin sensibile la manifestările în spațiul public, fac direct oferta de preluare către board-ul companiilor private și modifică legile sectorului.
Cel mai recent caz de preluare a controlului distribuției de către instituțiile publice este cel al orașului Praga. Municipalitatea capitalei Cehiei a încheiat pe 7 ianuarie o înțelegere cu E.ON pentru a cumpăra cu peste 310 milioane de euro participația majoritară în compania care distribuie gazele în oraș. Prin urmare, primăria deține acum în proprietate o firmă cu aproape 440.000 de clienți și, potrivit remarcilor vice-primarului, acum va putea avea control asupra politicii de prețuri.
Companiile de utilități pierd afaceri din pricina renașterii proprietății de stat
Presa europeană nota anul trecut că în 2013 numai în Germania erau planificate câteva mii de referendumuri pentru a determica dacă localitatea va trebui să înceapă să răscumpere de la firmele private regiile autonome pe care tot localitățile sau guvernele le-au privatizat. Două dintre cazurile răsunătoare au fost cele din Hamburg și Berlin. Purtători de cuvânt din cele două campanii pentru referendum au declarat că are loc o reparare a ideii potrivit căreia o compania privată poate asigura un serviciu superior celui asigurat de stat.
Berlinul și-a chemat locuitorii la urne pe 3 noiembrie 2013 pentru a decide dacă va fi trecută din nou în proprietate publică rețeaua de distribuție de energie deținută de gigantul suedez Vatenfall. Referendumului i-a lipsit puțin pentru a fi declarat valid. Un sfert din toți cetățenii cu drept de vot din Berlin ar fi trebuit să iasă la vot. Pentru ca această proporție să fie atinsă, au lipsit doar 21.000 de voturi. Dintre cei care au votat, peste 80% s-au declarat în favoarea întoarcei rețelei de distribuție de energie în proprietatea primăriei.
În 2013, primăria din Berlin a preluat totuși controlul asupra serviciului de apă și canalizare. Compania franceză Veolia și compania germană RWE au ajuns la un acord cu oficialii berlinezi și, pentru 590 milioane de euro, respectiv 658 milioane de euro, au redat controlul primăriei asupra acestui serviciu.
Pe de altă parte, cetățenii din Hamburg și-au exprimat prin referendum în proporție de 51% opțiunea ca primăria orașului lor să recupereze de la Vatenfall și E.ON rețeaua de distribuție de energie. Cele două companii preluaseră acest serviciu în urmă cu două decenii. Urmează acum un program de cumpărare de 2 miliarde de euro.
Ungaria vrea să transforme companiile de utilități în organizații non-profit
Primul Ministru ungar Viktor Orban a afirmat în 2013 la postul de radio național că dorește să naționalizeze șase sau șapte companii de utilități și că dacă va fi reales va modifica legea astfel încât le va da acestor statut de organizații non-profit în maximul doi ani. E.ON, RWE, EdF, GdF Suez și Eni controlează mare parte din sectorul energetic din Ungaria, iar guvernul de la Budapeste a inițiat derularea unui program de recuperare prin cumpărarea de către stat a participațiilor majoritare în companiile preluate de giganții europeni amintiți. Programul de răscumpărare este totuși criticat de firmele occidentale, acuzând guvernul că manipulează prețurile de achiziție și îi expropriază prin tăierea profiturilor lor din cauza micșorării tarifelor.
Oportunitatea unei astfel de măsuri în România
Distribuitorii de energie care au cumpărat filialele deținute de compania de stat Electrica (E.ON, Enel și CEZ) au intrat în vizorul Departamentului de Energie condus de Constantin Niță pentru că nu și-au îndeplinit obligaţiile prevăzute în contractele de privatizare şi exportă profiturile în ţara de origine, iar consumatorii au de suferit. Ministrul delegat pentru Energia a declarat chiar că există riscul ca distribuția de energie să fie naționalizată pentru că serviciile nu sunt la calitatea așteptată și autoritățile primesc constant reclamații de la client.
Într-o dezbatere organizată de energynomics.ro pe această temă între Călin Vilt (CNR-CME) și Dumitru Chisăliță (expert energie eficientă), a reieșit că naționalizarea este o idee dezastruoasă ținând cont de practicile de management ale administrației publice românești.
Romania este in urma nivelului economic si iata acum si intelectual cu cel putin jumatate de secol fata de ceilalti. Mam si mir ca mai avem cu ce trai . Cat de naiv sa fii sa-mi vorbestui de liberalizarea pretului energiei electrice cand transformatorul de langa bloc este a unui particular iar eu alta alternativa nu am.??? DECI ORI REGLEMENTAM ORI NATIONALIZAM CA LA PRAGA. Exccrocheria romnaneasca este reala .. dar trebuie sa luptam cu ea! Iata: la gaze Tariceanau a scos din legea 51 gazele ca hotii sa se fure in voie pe acolo. etc etc