Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Sunt necesare conducte de aproape 1 miliard de euro pentru gazul din Marea Neagră

Sunt necesare conducte de aproape 1 miliard de euro pentru gazul din Marea Neagră

26 februarie 2014
Explorare și producție
energynomics

Transgaz Mediaş, compania care operează sistemul național de transport de gaze, a declarat prin directorul său general că are programe de investiții de 860 milioane de euro pentru a putea prelua în conducte gazele ce urmează a fi produse în Marea Neagră. Acesta a precizat că în funcție de nivelul rezervelor ce pot fi extrase comercial, investițiile ar putea fi mărite cu încă 600 milioane de euro.

Economica.net a intrat anterior acestor declarații în posesia unor informații care spuneau că Transgaz trebuie să facă investiții de 1 miliard de euro în vederea conectării Mării Negre cu sistemul național de transport și cu piețele externe. Potrivit site-ului de știri economice menționat mai devreme, “657 milioane de euro se vor folosi pentru realizarea magistralei de transport gaze din Constanţa către Bucureşti, apoi spre restul ţării şi Vest, prin conducta Arad-Szeged.”

De construcția infrastructurii de transport de la țărm depind și unele decizii de finanțare de proiecte pe care Petrom sau alții le pot avea, mai ales că producția din platoul continental este estimată a începe între 2018-2020. Informațiile venite pe canale neoficiale aminteau și de faptul că Petrom își întărește pârghiile de negociere prin faptul că există și posibilitatea, puțin probabilă totuși, ca gazele produse în Marea Neagră să fie trimise la export prin sistemul Bulgariei.

Petrom și Exxon Mobil presupun că există în largul coastelor României rezerve de circa 84 miliarde de metri cubi de gaze. În ceea ce privește licența acordată Petrom-Exxon, statul român trebuie să construiască infrastructura de la țărm, partea de offshore este în sarcina consorțiului.

“Partea de offshore e a noastră, partea de onshore e în sarcina autorităţilor din Romania. Suntem în faza de confirmare a volumelor, vom continua activitatea de evaluare. Pe baza lor, vom avea discuţii detaliate cu autorităţile şi cu operatorul de transport, pentru a vedea care sunt oportunităţile de transport pentru acele volume care vor trebui exploatate.”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO Petrom, pe acest subiect.

Construirea infrastructurii de transport de la țărmul Mării Negre devine o prioritate cu atât mai mare cu cât investițiile continuă într-un ritm alert și la magnitudini semnificative pentru a determina dacă resursele prinse în subsolul mării pot fi extrase cu valoare adăugată.

“Exxon a investit până acum 500 milioane de dolari în România şi va investi cel puţin încă pe atât, înainte de a lua decizia de a exploata comercial gazele din Marea Neagră”, a declarat John L. Knapp, CEO Exxon Mobil Romania. Numai forajul realizat în blocul Neptun, concesionat împreună cu Petrom, a costat un milion de dolari pe zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *