Doar patru luni a rezistat discountul oferit la prețul gazelor de Vladimir Putin în schimbul loialității lui Viktor Ianukovici, de acum fostul președinte al Ucrainei. Compania rusă Gazprom a anunţat că va elimina din aprilie tarifele preferenţiale la gaze pe care le acordase în decembrie Ucrainei, a spus marţi directorul general al companiei ruse Aleksei Miller, scrie AFP citat de Mediafax.
„Dat fiind că Ucraina nu îşi îndeplineşte obligaţiile, nu îndeplineşte acordurile privind rabatul semnat drept clauză adiţională la contract, Gazprom a decis să nu mai prelungească rabatul, iar acest lucru se va întâmpla de luna viitoare”, a declarat directorul general al Gazprom citat de instituțiile de presă din Rusia.
Una dintre modalitățile de plată propuse de liderul Gazprom a fost acordarea unui credit Ucrainei pentru plata datoriei. „Pentru Gazprom, varianta cea mai simplă şi eficientă ar fi să acorde Ucrainei un credit de 2-3 miliarde de dolari pentru reglarea datoriei şi pentru plata livrărilor de gaze actuale”, a declarat Aleksei Miller în întâlnirea cu premierul rus.
UE va ajuta Ucraina să îşi plătească datoriile pentru gazele livrate de Gazprom
Uniunea Europeană va ajuta Ucraina să îşi plătească datoriile către Gazprom prin intermediul unui program de asistență și ajutor trasat de Comisia Europeană și finanțări bilaterale, a declarat marţi comisarul european pentru Energie Gunther Oettinger, citat de AFP. Prezentarea programului a fost anunțată pentru miercuri. Comisarul pentru energie a subliniat că societatea ucraineană de stat Naftogaz, echivalentul Romgazului din România, datorează Gazprom aproape 2 miliarde de dolari.
De la Kiev este așteptat un ajutor consistent de 35 miliarde de dolari pentru următorii doi ani. Numai pentru acest an guvernul nou instalat spune că are nevoie de 15 miliarde de dolari. FMI, Comisia Europeană și SUA au anunțat că vor conlucra pentru ajutorul financiar care pare atât de necesar.
UE și Ucraina dețin stocuri consistente de gaze
O serie de analiști și operatori de gazoducte europeni spun că stocurile europene de gaze actuale sunt suficiente pentru 45 de zile în cazul unei eventuale întreruperi a gazelor care tranzitează Ucraina. Mediafax scrie că grupul din Bruxelles al operatorilor de conducte de gaze au poziționat nivelul stocurilor la aproape jumătate din capacitatea totală deținută de Europa. Cifra este întărită de evaluări ale unor analiști din energie ce lucrează pentru bănci, firme de utilități ori pentru Agenția Internațională de Energie.
Stocurile de gaze ale Marii Britanii sunt la nivelul de 55% din capacitate, cele mai ridicat nivel din 2008, spune Gas Infrastructure Europe citat de Mediafax. În Germania, stocurile sunt de 60%, cele mai mari din 2008, iar cele ale Italiei sunt de 51% din capacitate, cele mai ridicate din 2011. În plus, furnizori alternativi precum Norvegia, Olanda, Marea Britanie și Qatar pot crește cantitățile furnizate, iar cum fluxul de gaze poate fi inversat, Ucraina ar putea fi aprovizionată din Vest.
Comisia Europeană spune că Ucraina, pe unde trec aproximativ 16% din gazele consumate în Europa, deţine stocuri de gaze estimate la 11,5 miliarde de metri cubi. Există totuși și pârghii pentru contracararea temerilor. Gazoductul Nord Stream, care ocolește Ucraina, este utilizat doar la o treime din capacitate, iar transportatorul ucrainean și Gazprom spun că livrările se desfășoară în condiții normale.