Cu 53 de milioane de lei alocate pentru instalarea de contoare inteligente, companiile de distribuție din cadrul grupului Enel vor instala doar în 2019 peste 171.000 de contoare inteligente pentru clienții din zonele lor de activitate. Planul este ca peste 671.000 de clienți ai companiilor E-Distribuție să beneficieze de avantajele noilor tehnologii, încă din acest an. Compania pune la dispoziția celor interesați mai multe hărți interactive unde puteți descoperi, la nivel de stradă, cât de aproape sunt perimetrele în care au fost sau vor fi instalate contoare inteligente, pentru fiecare client existent.
Cei interesați pot vedea pentru fiecare zonă aferentă unei stații de transformare numărul total de contoare instalate, câte dintre acestea sunt inteligente și câte sunt planificate a fi instalate potrivit calendarului de implementare aprobat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE pentru intervalul 2019-2028.
De exemplu, în zona Prelungirea Ghencea, de la Valea Oltului până la Șoseaua de Centură, în vestul Bucureștiului, pot fi identificate 11 posturi de transformare unde au fost amplasate contoare inteligente (cu verde), 15 posturi unde sunt planificate noi instalări pe lângă contoarele deja amplasate (cu galben) și 8 puncte roșii, unde calendarul viitoarelor instalări nu este încă disponibil.
La nivel național, E-Distribuție Muntenia, E-Distribuție Dobrogea și E-Distribuție Banat, companiile de distribuție a energiei electrice din România din cadrul grupului Enel, au instalat peste 500.000 de contoare inteligente. Pentru fiecare zonă, rata de penetrare a contoarelor inteligente depășește 20%, cu ponderea cea mai ridicată (24,75%) în Dobrogea. Potrivit calendarului aprobat de reglementator, operatorii de distribuție din cadrul grupului Enel vor avea cele mai ample cote cumulate de utilizatori integrați în sistemul de măsurare inteligentă. Până la finalul anului 2028 rata de penetrare a contoarelor inteligente în baza de clienți E-Distribuție va depăși 60%. Astfel, în cazul E-Distribuție Muntenia, compania va instala contoare inteligente pentru 65% din totalul utilizatorilor. E-Distribuție Dobrogea va instala contoare inteligente pentru 70% din totalul clienților, în timp ce procentul pentru E-Distribuție Banat va fi de 60% din totalul consumatorilor.
Contorul inteligent permite implicarea activă a consumatorilor
Experții descriu contoarele inteligente drept interfața clientului cu “revoluția energetică declanșată de digitalizarea rețelelor”. În ce constă această revoluție și care sunt avantajele clienților?
Un studiu din luna iunie estima un grad de penetrare al contoarelor inteligente de 42% la nivel european, pentru anul 2020. Cu rate apropiate de 100% Italia (98,5%) și Spania (93,1%) erau încă 2018 din cele mai avansate state din sudul continentului. În nordul Europei, cele mai avansate sunt statele cu populații puțin numeroase, precum Suedia (100%), Finlanda (99,8%) și Estonia (98,9%).
Din experiența acestor țări, s-a constatat că un contor inteligent care este parte integrantă dintr-un sistem de măsurare inteligentă și comunică activ cu sistemul central, vine cu numeroase beneficii.
Consumul tău e citit automat și permite tarife diferențiate. Pentru că trimiterea indexului se face automat, securizat și fără greșeli, furnizorul tău va putea factura consumul real, nu unul estimat. Pentru că transmiterea datelor e continuă, într-un viitor nu foarte îndepărtat vei avea o libertate mai mare în alegerea ofertei de furnizare – vei putea opta pentru tarife flexibile (contorul inteligent permite stocarea a 6 tipuri de tarife), configurabile la nivel de intervale orare sau zile, săptămână, lună, sezon. În viitorul apropiat, electrocasnicele inteligente vor putea citi automat din contorul inteligent tarifele diferențiate și vor decide care este cel mai convenabil moment să pornească.
Îți poți monitoriza și controla consumul de energie. Informațiile despre consumul tău normal sau detaliat sunt afișate rapid și permanent și pot fi vizualizate pe calculator, tabletă sau telefon pentru a-ți oferi o imagine clară a energiei consumate. Îți poți ajusta comportamentul de consum ca să economisești energie!
Ești protejat de supratensiuni și ai șanse la o realimentare mai rapidă dacă deconectarea a fost provocată de incidente din rețeaua de energie electrică, deoarece contorul poate oferi informații utile cu privire la poziția, tipul și magnitudinea incidentelor, reducând timpul pentru intervenții.
Măsori separat energia produsă. Funcția de măsurare bidirecțională a contorului inteligent permite integrarea facilă a unităților de generare distribuită, a producătorilor și a prosumatorilor. Pentru clienții business, se deschide posibilitatea de definire a tarifelor complexe și personalizate care permit reducerea costurilor în corespondență cu evoluția prețului energiei pe piața de tranzacționare a energiei.
Economisești timp la schimbarea furnizorului. Schimbarea furnizorului, conectările, deconectările, tarifele, închiderea sau transferul de contract vor fi realizate de la distanță, mai rapid și mai simplu.
Pingback: Învață limba contoarelor inteligente pentru a te bucura de toate beneficiile
Sunt Pufan Adriana si am doua locuinte proprietate personala in sectorul 1 Bucuresti pentru care am facut cerere astazi in vederea inlocuirii celor doua contoare vechi cu noile contoare inteligente. Imi puteti spune cand se va intampla lucrul acesta?
Va multumesc!