Bogdan Tudorache
Transpunerea în legislația națională a Directivei 943 a Uniunii Europene va aduce – în anumite condiții, în piața românească, din nou contractele bilaterale, au declarat surse din piață pentru energynomics.ro. Nu este clar încă dacă toate contractele sau doar cele dedicate noilor investiții vor fi agreate, însă în mod cert o parte a participanților la piață se vor bucura de acestea, susțin sursele citate. În același timp, sunt introduse noi prevederi destinate agregării – documentul fiind însă abia lansat în consultare publică, cei interesați de agregare nu ne-au putut oferi comentarii, deocamdată, pe marginea subiectului.
Având în vedere prevederile Regulamentului (UE) 2019/943 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 iunie 2019 privind piața internă de energie electrică, ANRE a propus noile reguli ”în scopul eliminării și atenuării impactului unor măsuri sau politici aplicate la nivel național care pot contribui la restricționarea formării prețurilor pe piața angro de energie electrică”, se mai arată în document, care definește pentru prima oară conceptul de agregare și contractul de agregare, precum și noi reguli pe piața de echilibrare.
”Mi-e clar că trebuie să existe o variantă ca marii consumatori să aibă predictibilitate, și atunci să nu mai fie expuși acestei volatilități care, repet, e naturală, a pieței pentru ziua următoare (PZU). Cum asigurăm predictibilitatea – că ajungem să facem contracte bilaterale – poate, dar nu sunt convins, pentru că mi-e frică în continuare să nu ne întoarcem în situația contractelor cu băieții deștepți – eu nu sunt convins că țara este vindecată, cu toate campaniile DNA și trecerea timpului, eu nu sunt convins că lucrurile care s-au întâmplat în anii 2000 nu se mai pot întâmpla – după 15 ani, nu mi se pare că s-a întărit calitatea guvernanței în companiile noastre și nu a crescut calitatea administrației noastre”, a declarat anterior, pentru energynomics.ro, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.
”Dar pot să văd contracte pe formule, care să-mi dea o flexibilitate și atunci să pot să fac contracte pe termen mai lung, pot să văd contracte bilaterale pentru noi investiții. Prin esență, ideal este ca privatul să poată să fie lăsat să facă ce crede, îngrijorarea mea este ce fac cu statul – cu companiile de stat. Până în momentul de față, grosul producției de electricitate vine de la companiile de stat și de asta trebuie să avem o atenție specială, sporită”, a mai spus Chirițoiu.