Bogdan Tudorache
Circa 20% din acțiunile grupului MET au fost achiziționate de către compania singaporeză Keppel, iar capitalizarea grupului va permite efectuarea unor investiții noi în Europa, susține Petre Stroe, CEO MET România Energy.
MET a depus deja o oferă pentru parcul eolian al CEZ, dar ar dori să pună în balanță și investiția într-un parc eolian nou, cu costurile tehnologiei reduse, dar și în câteva unități în cogenerare de mărime medie (50-100 MW).
Or, capitalizarea în valoare de 50 milioane euro, obținută prin vânzarea a 20% din acțiunile MET, va fi în măsură să asigure și expansiunea locală a grupului în România, după achiziția Repower și RWE devenit unul din cei mai importanți furnizori de energie și gaze din piață.
”Există o analiză care se va finaliza până în primăvară… între ceea ce înseamnă achiziția unui parc existent, vechi, și construcția unuia nou, inclusiv construcția unor noi capacități de cogenerare de mărime medie (50-100 MW). Gazul din Marea neagră nu va rămâne prea mult acolo, și, cu toată capacitatea mărită pe granița de vest, nu va fi exportat într-o proporție prea mare – de aici rezultă necesitatea dezvoltării unor centrale noi de cogenerare pentru energie electrică, termică dar și servicii de sistem”, a spus Stroe.
“Încă nu avem datele financiare finale pentru 2019, dar pot spune, cu satisfacție, că am reușit să realizăm tot ceea ce ne-am propus pentru acest an, și anume: o creștere a afacerilor cu cel puțin 5%, comparativ cu 2018, cantitatea de energie livrată clienţilor să depăşească 4 TWh ( 3,1 TWh energie electrică și 0,9 TWh gaze naturale) și să avem un portofoliu de aproximativ 2300 consumatori”, a mai spus Petre Stroe.
O altă reușită a companiei este ascensiunea rapidă în clasamentul furnizorilor pe piața concurenţială din România. Cu aproximativ 5.000 de puncte de consum deservite, MET România Energy reușește să câștige o cotă de piață de peste 7%.
Cifra de afaceri pentru 2019 ar putea atinge 350- 370 milioane euro, în creștere de la circa 220 milioane euro în 2018.