Potrivit unei Ordonanțe de Guvern aprobată miercuri, Ministrul Economiei, Constantin Niţă, va asigura coordonarea politicilor economice ale Departamentului pentru Energie, condus de un ministru delegat.
În cabinetul Ponta III se restituie astfel parțial controlul Ministerului Economiei asupra Departamentului de Energie, după ce în vremea alianței USL, Ministerul Economiei, condus de liberali, ajunsese să conțină doar pe hârtie în cadrul său Departmentul pentru Energie, condus pe atunci de către Constantin Niță. Modificările fuseseră duse atât de departe încât Departamentul pentru Energie nu mai avea nevoie de semnătura Ministrului Economiei pentru a lua decizii. Tendința de despărțire a Energiei de Economie din vremea alianței social-liberale din administrația publică centrală este așadar inversată.
Surse guvernamentale au declarat pentru Mediafax: „actul normativ stabileşte că ministrul Economiei va coordona activitatea Departamentului pentru Energie şi a Departamentului pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism”. Mediafax a obținut confirmarea oficială a unei astfel de ordonanțe, alături de precizarea că Ministrul Constantin Niță va avea în coordonare numai politicile economice ale celor două departamente.
Energia din România, dusă de Ministerul Economiei în Balcani
Ministrul Economiei a declarat în cadrul unei vizite efectuate în Muntenegru că exportul de energie către Muntenegru este esențial pentru dezvoltarea economiilor României și a statului muntenegrean. Din delegația românească au făcut parte și directorii generali ai Complexului Energetic Oltenia și Hidroelectrica.
Ministrul Constantin Niță a adăugat cu ocazia deplasării sale, citat de Agerpres: “cooperarea în domeniul energiei este prioritară în relația dintre cele două state. România are un excedent de energie, companiile noastre pot avea prețuri competitive la nivel regional, fapt pentru care exportul este esențial pentru valorificarea acestei resurse. În plus, Muntenegru are nevoie de cantități de energie pentru a susține funcționarea grupurilor industriale de pe teritoriul său. Am încredere că prezența companiilor românești pe piața regională de energie va fi din ce în ce mai activă, în acest sens fiind necesară continuarea programului de dezvoltare a interconectărilor și stabilirea unor contacte strategice la nivelul regiunii”.