Un consorţiu condus de „Istituto Nazionale di Fisica Nucleare” (INFN) din Italia a câștigat un contract de 66,8 milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de cercetare a laserului de la Măgurele, parte a proiectului european Extreme Light Infrastructure (ELI).
Contractul de inginerie, achiziţie şi construcţie (EPC) câștigat de consorțiul condus de institutul italian amintit este pentru proiectarea, fabricarea, livrarea, instalarea, testarea, punerea în funcţiune şi mentenanţa pe perioada punerii în funcţiune a Sistemului Fascicul Gama de mare intensitate de la Institutul de Inginerie și Fizică Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH).
Din consorțiul câștigător mai fac parte Universitatea „La Sapienza” din Roma şi institutele ştiinţifice Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) din Franța şi Science and Technology Facilities Council (STFC) din Marea Britanie. Asistența juridică a fost asigurată pentru INFN de casa de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii.
Centrul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele face parte din rețeaua europeană de cercetare și aplicații în domeniul laserelor care este construită și în Ungaria și Cehia. Investiţia în pilonii pan-europeni depăşeşte 850 milioane de euro, fiind pentru prima dată când un proiect de cercetare european este finanțat prin fonduri europene.
Laserul din România va costa aproximativ 300 milioane de euro și va țintește progrese importante în domeniul nuclear, precum aplicații medicale și tratare a combustibilului ars.
ELI-NP va fi un centru european şi internaţional pentru cercetări de cel mai înalt nivel în domeniul laserilor de putere ultra înaltă, interacţiunii laser-materie şi surselor secundare de radiaţie. Datorită proprietăţilor sale unice, această infrastructură multidisciplinară va oferi noi oportunităţi extraordinare pentru studierea unor procese fundamentale care apar în interacţiunea lumină-materie.