Conglomeratul anglo-olandez Royal Dutch Shell, cea mai mare companie de petrol și gaze din Europa, a anunţat că s-a retras din negocierile privitoare la un acord de explorare în platoul continental ucrainean din Marea Neagră, la vest de Crimeea, relatează AFP și Wall Street Journal.
Grupul spune că decizia a fost luată în ianuarie. „În ianuarie 2014, Shell a pus capăt negocierilor legate de sectorul Skifski din Marea Neagră”, a anunţat grupul anglo-olandez într-un comunicat. Shell a mai precizat că decizia nu se referă la participarea grupului la alte proiecte din Ucraina, în special la un proiect din estul ţării, unde se urmăreşte exploatarea gazelor de şist.
Statutul legislativ al sectorului de resurse naturale și aprovizionarea cu electricitate și apă pentru locuitorii din Crimeea sunt neclare, iar trupele paramilitare și referendumul de alipire la Rusia, alături de o anexare de secol 19 practicată de Rusia, fac imposibile acum dezvoltarea unor afaceri durabile, multe incertitudini și necunoscute fiind la mijloc.
Conglomeratul Shell face parte dintr-un consorțiu în care mai erau membri Exxon Mobil, operatorul ucrainean Nadra Ukraini şi OMV Petrom. Consorțiul a câștigat licența de explorare și dezvoltare a depozitului de petrol și gaze Skifska, cu obiectivul de a produce între 8 și 10 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Proiectul implica investiţii de aproape 740 milioane de dolari.
Shell spera ca acordul să fie semnat în 2012 sau 2013, dar nu a fost posibil, iar grupul a decis din acest motiv să îşi orienteze eforturile şi capitalul către alte proiecte, se arată în comunicatul grupului. Deși fostul președinte Viktor Ianukovici anunța în septembrie 2013 că s-a semnat un acord între statul ucrainean și consorțiul de companii, Shell spune că grupul nu a semnat acordul încă la momentul luării deciziei retragerii.