Demiterea guvernului Orban ar putea provoca un nou șir de schimbări în aparatul de stat și companiile cu capital de stat, însă România trebuie să-și continuie politicile energetice, pentru a beneficia de proiectele în vigoare și strategiile nou-trasate, inclusiv Planul Național pentru Energie (PNIESC), spun lideri din piață intervievați de energynomics.ro.
”Problema e una mai veche și se întâmplă în general, în companiile de stat, atunci când ele depind de un guvern, sau de altul”, a declarat, pentru energynomics.ro, Cristina Prună, deputat USR și membru al Comisiei de Industrii din Camera Deputaților.
E clar că politicul a afectat maniera în care au funcționat companiile de stat, susține Prună.
”Viziunea mea și a USR este că atât timp cât politicul se va implica în aceste companii și ele vor rămâne preponderent de stat, vom avea acest gen de probleme”, a mai spus Prună.
Ea a oferit exemplul CE Oltenia, unde nu există un plan de investiții. ”Nu știm care sunt perspectivele. A fost schimbat un manager cu un altul, tot politic, evident, dar asta nu schimbă cu nimic nici soarta companiei și nici a oamenilor care lucrează acolo. Ăsta este rezultatul unui management numit politic”, a spus Prună.
Iar proiectele României de finanțare externă ar putea fi întârziate.
”O să fie probleme la acest nivel. Am cerut ieri la Comisia de Industrii să avem o dezbatere mai amplă în Parlamentul României cu Comisiile relevante și cu reprezentanți ai ministerelor, cred că trebuie să organizăm această dezbatere și să continuăm, deoarece Comisia Europeană nu o să aștepte după problemele politice din România. Lucrul ăsta trebuie să continue, să avem consultări mai ample și să ajungem la un plan realist”, a mai spus Prună.
Vor exista, totuși, schimbări rapide în aparatul de stat și companii?
”Nu cred că va fi un efect major, guvernul rămâne să facă administrare. Schimbările în companii probabil vor îngheța…În ceea ce privește roiectele, ele ar trebui să continue, pentru că sunt benefice sectorului energetic și există chiar și pentru un guvern demis obligația de a împinge proiectele înainte. Nu văd subiecte mari care să necesite un angajament care să exceadă puterile unui guvern interimar. Ce a fost de schimbat (în companiile de stat și ministere), s-a schimbat în primele două luni. Deja există proceduri extrem de lente, chiar dacă în anumite locuri se impuneau schimbări rapide pentru a restabili corectitudinea guvernanței și de a pune oameni potriviți pe locuri potrivite. Nu pot să nu judec critic ce s-a întâmplat la Transelectrica, unde doar oameni potriviți nu sunt pentru problemele Transelectricii. Și exemplele sunt mult mai multe, de companii unde s-au făcut ceva schimbări, dar poate nu cele mai indicate și justificate”, a declarat, pentru energynomics.ro, Gabriel Dumitrașcu, fostul șef al RADET și al Privatizărilor statului (OPSPI).
”Din punct de vedere al aparatului tehnic, nu cred că vor exista schimbări. Nu cred în revenirea legislației care ne-a cauzat procedurile de infringement, cel puțin în domeniul energetic”, a declarat, pentru energynomics.ro, secretarul de stat în cadrul Ministerului Economiei și Energiei (MEEMA), Niculae Havrileț.
El susține că demiterea guvernului nu va perturba companiile de stat, prin prisma existenței legii privind guvernanța corporativă.
”Tocmai de aceea este bună legea privind guvernanța corporativă, pentru că firmele de stat se bucură de soliditatea actului administrativ pe care îl fac, apărat de prevederile acestei legi. Nu pot fi schimbați, înlocuiț, mai repede decât este termenul pentru care au fost desemnați”, spune Havrileț.
Cum se va vedea demiterea guvernului prin prisma continuității programelor de finanțare?
”Din punctul meu de vedere, legislația merge înainte – legislația prin care am înlătutat procedurile de infringement, prin care am liberalizat pe piața energiei și gazelor, măsurile de eficiență energetică, programele operaționale pe care le punem acum în operă pentru a accesa banii europeni pentru perioada 2021-2027 – o să meargă înainte”, a mai spus Havrileț.
Guvernul Orban a fost demis miercuri, la 3 luni și 1 zi de la învestire, după ce moțiunea de cenzură a PSD a trecut cu 261 de voturi pentru și 139 împotrivă. Pentru a trece moțiunea erau necesare 233 de voturi. Cu doar o zi înainte, guvernul a adoptat nu mai puțin de 25 de Ordonanțe de urgență și 31 de Hotărâri.