Acasă » Electricitate » Comisia Europeană: România trebuie să recupereze de la Compania Naţională a Uraniului 13 mil. euro

Comisia Europeană: România trebuie să recupereze de la Compania Naţională a Uraniului 13 mil. euro

25 februarie 2020
Electricitate
energynomics

Comisia Europeană a constatat, luni, că diversele măsuri de sprijin public în favoarea Companiei Naţionale a Uraniului SA (CNU) din România nu sunt în linie cu reglementările UE privind ajutorul de stat acordat firmelor aflate în dificultate, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Ca rezultat, România nu poate implementa măsurile de sprijin prevăzute în planul de restructurare. De asemenea, ţara trebuie să recupereze de la companie ajutorul de stat incompatibil, în valoare de 13 milioane de euro, acordat în 2016, şi dobânzile aferente, precizează Comisia Europeană.

În 12 iunie 2017, România a informat Comisia Europeană în legătură cu planul de restructurare a CNU, care se confrunta cu dificultăţi financiare. Planul de restructurare a venit după un ajutor de urgenţă acordat pentru a ţine compania pe linia de plutire, în valoare de aproximativ 13 milioane de euro (62 milioane de lei), pe care Executivul comunitar l-a aprobat temporar în 30 septembrie 2016.

Reglementările UE privind ajutorul de stat permit doar în anumite condiţii intervenţia statului pentru o firmă aflată în dificultate financiare. În 8 mai 2018, Comisia Europeană a deschis o investigaţie aprofundată pentru a evalua dacă planul iniţial de restructurare este în linie cu aceste condiţii şi, astfel, cu reglementările UE privind ajutorul de stat. Investigaţia Executivului comunitar a arătat că nici cel mai recent plan de restructurare, ca şi cel precedent, nu alungă temerile pe care le-a avut Comisia Europeană când a demarat investigaţia aprofundată, în 2018.

Prin urmare, Executivul comunitar a ajuns la concluzia că planul de restructurare transmis de România nu este în linie cu reglementările UE privind ajutorul de stat. Ca rezultat, România nu poate implementa măsurile de ajutor prevăzute în plan, care includ subvenţii de stat şi nereturnarea împrumutului de salvare din 2016, conform Agerpres.

Mai mult, Comisia Europeană a concluzionat că ajutorul de stat de 13 milioane de euro, acordat în 2016, şi dobânzile aferente, nu sunt compatibile cu reglementările UE privind ajutorul de stat şi trebuie recuperate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *