Acasă » Petrol și Gaze » Transgaz a convins Comisia Europeană să închidă investigația privind un eventual abuz de poziție dominantă

Transgaz a convins Comisia Europeană să închidă investigația privind un eventual abuz de poziție dominantă

6 martie 2020
Petrol și Gaze
energynomics

Comisia Europeană a anunțat emiterea Deciziei de aprobare a angajamentelor propuse de Transgaz în cadrul investigației AT. 40335, pentru soluționarea îngrijorărilor legate de o posibilă încălcare a articolului 102 al Tratatului privind Funcționarea Uniunii Europene, care interzice abuzul de poziție dominantă.

Decizia confirmă înlăturarea îngrijorărilor Comisiei Europene și pune capăt investigației în acest caz, fără constatarea existenței vreunei încălcări din partea societății și implicit fără aplicarea vreunei amenzi, precizează Transgaz într-un comunicat de presă.

“Avem convingerea că această decizie este o dovadă certă a consolidării relației de încredere dintre societate și Comisia Europeană și de asemenea o măsură care indică tuturor participanților la piața gazelor naturale atât internă cât și unională, investitorilor și tuturor părților interesate, faptul că Transgaz SA este un partener de afaceri stabil, transparent, profesionist și de încredere, o companie în care modelul de afaceri are la bază cele mai bune practici de guvernanță corporativă”, transmite compania.

Preocupările Comisiei

Comisia a anunțat, în iunie 2017, o anchetă oficială pentru a evalua dacă Transgaz, operatorul de sistem de transport al gazelor naturale controlat de stat, a încălcat regulile antitrust ale UE prin restricționarea exporturilor de gaze naturale din România. În special, Comisia a fost îngrijorată de faptul că Transgaz ar fi putut practica astfel de restricții prin:

  • Investiții insuficiente sau întârzierea construirii de infrastructură pentru exportul de gaze
  • Tarife de interconectare pentru exporturile de gaze care au făcut exporturile ne-viabile din punct de vedere comercial
  • Utilizarea de argumente tehnice nefondate ca pretext pentru restricționarea exporturilor

Asemenea restricții ar fi putut să fi menținut sau să introducă bariere în calea fluxului transfrontalier de gaze naturale din România, unul dintre cei mai mari producători de gaze naturale din UE, către Ungaria și Bulgaria, contrar obiectivului unei Uniuni Energetice integrate, unde energia se tranzacționează liber peste granițe de către actori concurențiali și pe baza celei mai bune utilizări posibile a resurselor.

Angajamentele Transgaz

În urma deschiderii anchetei formale, Transgaz a oferit angajamente de a răspunde la preocupările Comisiei. Apoi, Comisia a consultat participanții pe piață pentru a verifica dacă angajamentele propuse ar elimina problemele de concurență identificate.

În lumina testului de piață, Transgaz a făcut unele modificări la angajamentele propuse. Angajamentele finale vor garanta că participanții la piață pot accesa volume semnificative de capacități de export prin punctele de interconectare dintre România și statele membre vecine. Mai precis, Transgaz s-a angajat:

  • să pună la dispoziție capacități minime de export de 1,75 miliarde de metri cubi pe an, în punctul de interconexiune dintre România și Ungaria (Csanádpalota). Această capacitate este echivalentă cu aproximativ o șesime din consumul anual de gaz al Ungariei
  • să pună la dispoziție capacități minime de export în valoare totală de 3,7 miliarde de metri cubi pe an în două puncte de interconectare între România și Bulgaria (Giurgiu / Ruse și Negru Vodă I / Kardam). Această capacitate acoperă mai mult de jumătate din consumul anual de gaz al Bulgariei și al Greciei
  • să se asigure că propunerile sale tarifare către Autoritatea națională de Reglementare a Energiei (ANRE) nu vor face discriminări între tarifele de export și cele interne, pentru a evita tarifele de interconectare care ar face exporturile ne-viabile
  • să se abțină de la utilizarea oricărui alt mijloc de împiedicare a exporturilor

Angajamentele finale asigură o capacitate suplimentară semnificativă în comparație cu angajamentele testate pe piață, în special față de Ungaria, prin includerea capacităților prevăzute pentru secțiunea românească a primei faze a proiectului de gazoduct Bulgaria-România-Ungaria-Austria („BRUA”). Drept urmare, participarea Transgaz la acest proiect va fi, de asemenea, supusă unor termene legale cu putere legală.

Angajamentele vor rămâne în vigoare până la 31 decembrie 2026. Un mandatar va fi însărcinat să monitorizeze punerea în aplicare și respectarea angajamentelor.

Comisia a ajuns la concluzia că angajamentele modificate răspund la problemele de concurență identificate și, prin urmare, le-a făcut obligatorii din punct de vedere juridic pentru Transgaz. Vicepreședintele executiv al Comisiei responsabil cu politica de concurență, Margrethe Vestager, a declarat: „Transgaz s-a angajat să pună la dispoziție capacități de tranzit la punctele de interconectare pentru creșterea exporturilor de gaze naturale din România în Ungaria și Bulgaria. Acest lucru va promova fluxul liber de gaz la prețuri competitive în Europa de Sud-Est și este un pas suplimentar către o piață unică de energie europeană. Consumatorii din toată regiunea vor beneficia de o mai mare securitate în furnizarea unui combustibil cheie de tranziție spre obiectivul final al unui mix energetic fără emisii, în conformitate cu Pactul Ecologic European.”

1 thoughts on “Transgaz a convins Comisia Europeană să închidă investigația privind un eventual abuz de poziție dominantă”

  1. Nu a intrebat-o nimeni pe Dna Vestager de ce nu s-a calculat (SI NU SE STIE !) impactul emisiilor de GHG ale acestui proiect atit la constructie cit si exploatare ? De ce Dna Vestager a ïnchis ochii”la aceasta problema contrar chiar legislatiei UE (vezi Directiva 75 !). Nu cumva „neplata emisiilor de CO2″constituie ajutor de stat la exportul gazelor ?!?!…intreb si eu ca un cetatean incompetent

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *