Bogdan Tudorache
Firmele de utilități ar avea nevoie de circa 600 milioane de euro lunar –sau 1,8 miliarde de euro pentru trei luni – ca să acopere o eventuală amânare a plății facturilor la energie electrică și gaze, a declarat, pentru energynomics.ro, Niculae Havrileț, secretar de stat pentru Energie în cadrul Ministerului Economiei (MEEMA).
”Acesta este cash-flow-ul necesar estimat pentru ca piața să funcționeze în condiții normale, conform unor estimări ale membrilor ACUE”, a spus Havrileț.
Guvernul pregătește normele de aplicare ale legii care prevede acordarea unor facilități fiscale și amânarea plății utilităților, având la dispoziție o perioadă de 10 zile de la adoptare. Legea a fost trimisă spre promulgare președintelui României, însă există o contestație a acesteia din partea PNL la Curtea Constituțională.
Conform legii, firmele afectate ar urma să primească credite de trezorerie și linii de factoring pe o perioadă de 18 luni, iar plățile amânate ar fi asimilate ulterior facturilor pe o perioadă de un an.