Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia a decis ieri demiterea fostei conduceri, implicit a fostului director general Sorin Boza și a altor doi membri al directoratului, în urma raportului Curții de Conturi, demarat în 2018.
”Este un raport din 2018, care din punct de vedere formal a fost contestat de CE Oltenia, s-a judecat în două trepte, în primă instanță în Curtea de Apel și apoi la Înalta Curte. Acel raport a fost contestat asupra formei lui, nu asupra fondului, a rămas definitiv și a devenit opozabil CE Oltenia. La mijloc fiind prejudicii, în planul de măsuri se prevedea recuperarea acestor prejudicii constatate în raportul de control, de la persoanele opozabile”, a declarat, pentru energynomics.ro, Dumitru Mărculescu, președintele Consiliului de Supraveghere al CE Oltenia.
”Noi, Consiliul de Supraveghere, fiind la rândul nostru opozabili, a trebuit să respectăm acest raport și să luăm măsurile de atragere a răspunderii, lucru care s-a și întâmplat ieri. În măsura în care structura votului din CS este de peste două treimi, mandatul directoratului care a fost prins în Raportul de control încetează de drept. E adevărat că vine din votul de angajare a răspunderii, care era un vot captiv, nu aveam cum să ne opunem demarării unei răspunderi a acestor persoane cuprinse în raport”, a mai spus Mărculescu.
Pentru atragerea răspunderii patrimoniale va fi nevoie și de votul acționarilor, a mai adăugat el.
Fostul director general Sorin Boza nu a putut fi contactat pentru comentarii. El a declarat anterior, pentru energynomics.ro, că nu se face vinovat de nici un prejudiciu și a acuzat presiuni politice locale, care ar fi dus la demiterea sa.
Surse din guvern susțin însă că există prejudicii mari, iar acționarul, statul român, va vota pentru atragerea răspunderii foștilor manageri, în cadrul viitoarei adunări a acționarilor.