Asociația Internațională Hidroenergetică (IHA) a început o colaborare cu Agenția Internațională pentru Energii Regenerabile (IRENA) și peste 100 de organizații de energie regenerabilă pentru a emite un apel comun de acțiune, prin care solicită decidenților politici să acorde prioritate creșterii verzi ca parte a planurilor de recuperare de după pandemia de Covid-19.
Recomandările acoperă o serie de acțiuni prioritare pentru a asigura o redresare economică rapidă și susținută, promovând soluții regenerabile, precum și necesitatea cadrelor de piață și de politici care să sprijine stocarea și flexibilitatea – servicii care sunt furnizate de hidroenergia durabilă.
Apelul la acțiune precizează: „Pentru a oferi securitate politică pe termen lung în acest moment de criză, guvernele trebuie să ia în considerare afirmarea schemelor de sprijin existente și planificate, precum și să continue să implementeze cadre adecvate pentru piață și politici care să sprijine dezvoltarea, stocarea și flexibilitatea rețelei și alte infrastructuri critice pentru a sprijini o penetrare mai mare a energiei regenerabile.
„Autorizarea și aprobările pentru sit-uri ar trebui urmărite rapid, astfel încât industria energiei regenerabile să poată planifica și proteja forța de muncă.”
Săptămâna trecută IRENA a publicat Outlook Global Renewables 2020, prin care a solicitat pachete de stimulare și recuperare, care vor „accelera trecerea către economii durabile, decarbonizate și societăți incluzive rezistente”.
Măsurile de recuperare ar trebui să includă investiții în „hidroenergetica interconectată” cu alte tehnologii, a declarat directorul general al IRENA, Francesco La Camera. „Cu nevoia de decarbonizare a energiei neschimbată, astfel de investiții se pot proteja împotriva deciziilor cu viziune scurtă și acumularea mai mare de active blocate.”
Global Renewables Outlook spune că „energia hidroenergetică poate avea importante sinergii sistemului energetic al viitorului” datorită multiplelor sale utilizări, precum și sinergii cu alte tehnologii regenerabile. Organizatorii și planificatorii din întreaga lume trebuie „să înceapă să se gândească acum” la construirea de noi proiecte hidroenergetice, a spus organizația.