Guvernul va adopta un act normativ care va crea un mecanism de garantare pentru capitalul de lucru şi pentru investiţii şi pentru companiile mari care nu pot să acceseze IMM Invest, a declarat luni premierul Ludovic Orban.
Premierul a anunţat că va deveni curând operaţională o schemă de ajutor de stat pentru care Guvernul a primit susţinerea Comisiei Europene, „în special pentru marii consumatori de energie electrică, prin reducerea, practic, a preţului la energie electrică, prin diminuarea cuantumului certificatelor de CO2 cu până la 20%”.
„Ne gândim şi la o altă măsură, de reducere a taxei de cogenerare, astfel încât să generăm condiţii de furnizare a energiei. (…) La ora actuală, companiile româneşti cumpără la preţuri mai mari decât preţurile tarifelor la care se cumpără gazul natural şi energia electrică în multe ţări europene. Mai ales în companiile care au în structura costurilor un cost important cu energia electrică sau cu gazul natural şi avem foarte multe companii în economia românească ce consumă energie electrică şi gaz şi au o structură mare a costurilor…s-a redus competitivitatea acestor companii pe piaţa internaţională. Or, aici va trebui să gândim mecanisme prin care să permitem companiilor să acceseze, măcar la preţul mediu european, gazul natural şi energia electrică”, a completat el, potrivit Agerpres.
„Cred că putem profita de o conjunctură economică internaţională în care România poate fi o ţintă atractivă pentru relocări importante de capacităţi de producţie, care vor fi relocate din anumite ţări şi noi suntem pregătiţi pentru a oferi condiţii cât se poate de bune pentru a putea atrage aceste companii care vor să se relocheze. Deja avem semnale favorabile în acest sens şi cred că poate fi un motor important de creştere”, a spus el.
”Pregătim, de asemenea, câteva măsuri. După modelul IMM Invest, vom adopta un act normativ care va crea un mecanism de garantare pentru capitalul de lucru şi pentru investiţii, şi pentru companiile mari care nu pot să acceseze IMM Invest, companii mijlocii, companii mari. Este foarte important acest instrument, avem foarte multe companii mari care şi-au păstrat activitatea, avem foarte multe companii mari care, chiar dacă şi-au suspendat pe o perioadă scurtă, şi-au reluat activitatea, cum e cazul Dacia, cum e cazul Ford, cum e cazul multor alte companii, Pirelli, care îşi reiau activitatea, după o perioadă scurtă de întrerupere”, a declarat Ludovic Orban într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.