„Criza care s-a instalat odată cu pandemia de Covid-19 nu a putut fi anticipata, dar industria încearcă să intuiască volumul cererii și să facă față provocărilor pieței cât mai bine”, ne-a spus Sabin Posea, Director General al Eximprod Grup, la EnergynomicsTalks.
”În ultimele două luni, starea de urgență a schimbat regulile de desfășurare a activității companiilor, iar Eximprod a resimțit acest lucru în aceeași măsură ca restul pieței. Diferența în business e făcută de maniera în care companiile reacționează. Colegii noștri s-au comportat foarte bine și am continuat activitatea respectând regulile impuse de autorități. Noi, fiind furnizori de servicii pentru distribuitori și transportatori de energie, am avut lucrări pe teren, am pus în funcție stații electrice, am instalat echipamente, chiar ieri am finalizat instalarea unui întreruptor de 110 kV”, a spus Sabin Posea.
În cadrul acestor lucrări pe teren am întâmpinat dificultăți în a identifica spații de cazare, toate întâlnirile și discuțiile au avut loc digital, dar esențialul a rămas același: conceptele de business și de economie nu au suferit modificări majore. Nu cred că România a reacționat diferit față de restul Europei sau restul lumii”, a mai spus Posea.
Activitățile economice nu au fost complet blocate
”Din fericire, activitățile economice nu au fost complet blocate, deși s-au desfășurat mai greu. Noi credem că impactul acestei perioade va fi pozitiv: am învățat să lucrăm de acasă 100%, de unde înainte nu foloseam deloc această formulă. Acum încercăm să găsim un echilibru între cele două”.
Totodată, în ultima perioadă toți actorii pieței vorbesc despre automatizare, digitalizare și noi soluții tehnologice. ”Pași în acest sens s-au făcut. În ultima perioadă au existat companii care s-au mișcat mai repede și altele care s-au mișcat mai încet. Trebuie să facem o diferență între digitalizare și informatizare; digitalizarea presupune și schimbări de procese, în modul de lucru, schimbări dificile pentru sectorul energetic, un domeniu reglementat, care are un conservatorism necesar.”
Noi suntem într-un domeniu de business dinamic și putem să răspundem foarte ușor provocărilor, printr-o reorganizare rapidă, însă un operator de distribuție sau de transport, reglementat, nu poate să se miște la fel de repede. Pe de altă parte, a crescut foarte mult interesul la jucătorii mari, privați sau de stat, pentru că proiectele de automatizare, proiectele de SCADA realizate până acum și-au dovedit eficiența în această perioadă.
România nu a mai avut probleme cu întreruperi majore in furnizarea energiei electrice în ultima perioadă, pentru că s-a automatizat. Cred că în viitoarea perioadă companiile de utilități vor demara mai multe proiecte în zona lor de operațiuni, de core business. Proiecte s-au realizat și până acum, însă, în următoarea perioadă, sper, se vor vedea volume mai mari, realizate mai repede”, a mai spus directorul general al Eximprod Grup.
Cu 400 de angajați, Eximprod este o companie românească cu o istorie în inovație de 25 de ani, cu activitate în producția de echipamente, energie regenerabilă, proiectare și consultanță, proiecte la cheie, automatizarea energiei și digitalizare în sectorul energetic.