Sindicaliştii din “Alternativa 2002”, sindicat din Azomureş, spun că prețul impus la gaz va avea efecte negative asupra salariaților, companiei și chiar asupra statului. Ei susțin că firma nu va putea face față noului preț al gazului, materia primă care ocupă aproximativ 85% din costurile de producției pentru îngrășămintele și fertilizatorii produși aici, și estimează că 3.500 de angajați direcți și indirecți vor fi trimiși în șomaj tehnic și producția stopată.
Potrivit sindicaliștilor, impunerea de către producătorii de gaz a unui preț egal cu cel de pe piaţa reglementată „este nesustenabil pentru Azomureş […] în contextul noului preţ impus de producători pe piaţa concurenţială, Azomureş va fi obligată să închidă facilităţile de producţie şi să trimită în şomaj tehnic angajaţii săi, în număr de peste 2.000. Firmele terţe care lucrează în societate vor trebui să ia aceeaşi măsură pentru salariaţii lor, transferaţi din SC Azomureş SA, în număr de peste 1.500”, se arată într-un comunicat al sindicatului.
Dacă situația se va prelungi, sunt periclitate și investițiile planificate pentru modernizare. Prin urmare, persistarea acestei stări va obliga conducerea combinatului „să suspende sau sisteze un program de modernizare a facilităţilor de producţie cu impact pozitiv asupra mediului în valoare de aproximativ 200 de milioane de euro, care sunt în desfăşurare în prezent”.
Sindicaliștii solicită discuții cu autoritățile pentru „găsirea unor soluţii urgente în ceea ce priveşte păstrarea locurilor de muncă ale salariaţilor din societatea noastră”, se mai arată în comunicatul menționat. Conducerea face front comun cu sindicatul pe acest subiect, anunțând că negociază cu producătorii de gaz pentru prețuri care să le permită continuarea activității.
„Managementul Azomureş poartă negocieri cu producătorii de gaze naturale pentru a găsi cea mai bună soluţie în vederea continuării activităţii de producţie şi implicit a programului de investiţii, luând însă în calcul orice scenariu posibil. Sperăm însă într-un deznodământ favorabil care să ne permită sprijinirea agriculturii româneşti prin oferirea unor produse competitive”, se arată în declaraţia de presă a conducerii unității de fertilizatori.