Eficiența energetică atrage investiții de sute de milioane de euro și ajută marii consumatori să facă față mai ușor costurilor. Marii consumatori de energie privați au investit în ultimii 10-15 ani peste un miliard de euro în proiecte de eficiență energetică, potrivit unor estimări.
Eficiența energetică reprezintă nu numai un obiectiv clar, asumat de România în agenda 2020, ci și o supapă de reducere a cheltuielilor pentru companii. Bugetul pentru proiectele de eficiență energetică realizate din fonduri europene în perioada 2014-2020 s-ar putea ridica, pur teoretic, la 2 miliarde de euro și reprezintă 10% din valoarea fondurilor structurale pe care România ar urma să le atragă de la Uniunea Europeană. Cu sau fără co-finanțare europeană, investițiile în eficientizare energetică vor crește în perioada amintită peste acest nivel, mai ales prin necesitatea marilor consumatori de a face față mai ușor majorării prețurilor energiei.
Trebuie să schimbăm paradigma sistemului energetic
România trebuie să-și schimbe paradigma bazată pe producţia de electricitate cu una concentrată pe eficienţă energetică şi un consum mai redus, susține Răzvan Nicolescu, ministru delegat pentru Energie.
„Trebuie să schimbăm paradigma sistemului energetic, de la o producţie tot mai mare de energie la a consuma mai puţină energie”, a afirmat Nicolescu.
România poate şi trebuie să aibă un rol cât mai mare în stabilirea politicilor energetice europene, mai ales având în vedere că „75% din politicile energetice ale fiecărei ţări membre a blocului comunitar se fac la Bruxelles”, a adăugat el.
energynomics.ro vă propune o serie de articole, studii de caz pornind de la situațiile mai multor companii din România care au investit sume mari în reducerea consumului de energie.
Începem cu Alro Slatina (10.04.2014), vor urma Doosan IMGB (11.04.2014) și Arcelor Mittal (14.04.2014).
Toate aceste exemple de bună practică se pot dovedi modele utile cu atât mai mult în condițiile în care Ministerul Economiei tocmai a lansat Programul Ro 05 – Mecanismul Financiar 2009-2014 – Eficiența Energetică. Acesta are ca scop creșterea eficienței energetice în sectoarele industriale, cu accent pe industriile cu un nivel ridicat de poluare și consum mare de energie.