Acasă » Interes general » R. L. Morningstar: Rolul critic al României în cooperarea transatlantică pentru energie

R. L. Morningstar: Rolul critic al României în cooperarea transatlantică pentru energie

29 iunie 2020
Interes general
energynomics

ES Richard L. Morningstar a fost din nou invitatul nostru la cea de-a 6-a ediție a Energy Strategy Summit, pe 30 iunie. Acesta este mesajul transmis de ES Richard L. Morningstar, fost ambasador al SUA pentru Uniunea Europeană și președintele fondator al Atlantic Council, înainte de eveniment. ES Richard L. Morningstar a participat la sesiunea finală a Summit-ului, într-un dialog cu Niculae Havrileț, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Conversația a fost moderată de Valeriu Binig, directorul Departamentului Afaceri Reglementare și Antitrust al Enel România.

Salutări tuturor prietenilor mei din România!

Mi-aș fi dorit să pot alături de dumneavoastră la Energy Strategy Summit! Țin să le mulțumesc Variniei și lui Gabriel pentru invitația de a participa, chiar dacă doar pe această cale și aș dori, de asemenea, să-l salut pe Alex Șerban, reprezentantul Atlantic Council la București.

Voi spune pentru început că sunt convins de rolul esențial pe care îl are România în cooperarea transatlantică în domeniul energiei. România este un punct de interconectare strategică la țărmul Mării Negre și este capabilă să contribuie la tranzitul energiei din Marea Mediterană și Marea Caspică, precum și al gazului natural lichefiat care ar putea intra în România prin Grecia și Bulgaria pentru a ajunge apoi în restul Europei Centrale și de Est. România a jucat, de asemenea, un rol esențial în promovarea Inițiativei Celor Trei Mări, găzduind în urmă cu câțiva ani un Summit al Celor Trei Mări, fiind unul dintre primii investitori în fondul de investiții al Celor Trei Mări și a jucat un rol cu adevărat pozitiv în ceea ce privește acest proiect extrem de important.

De asemenea, trebui să mă refer și la provocările pe care trebuie să le abordăm: UE își mută punctul central de interes de la infrastructura de gaze naturale, conducta rusească Turk Stream ar putea pune în pericol concurența în regiune, există încă incertitudini cu privire la dezvoltarea resurselor de la Marea Neagră și, desigur, se menține incertitudinea creată de pandemia de Covid-19 și efectele acesteia asupra investițiilor viitoare. Totuși, aceste provocări pot fi ameliorate în diverse moduri.

Atlantic Council a emis un raport în urmă cu câteva săptămâni, la capătul unui proiect care a durat 18 luni, în care a sintetizat recomandările privind cooperarea transatlantică în domeniul energiei. Vorbim despre recomandări care merg către oficialii de la Bruxelles și de la Washington cu privire la modalitățile în care putem avansa în acest domeniu.

Primul lucru pe care aș vrea să-l subliniez este că trebuie să lucrăm împreună pentru a dezvolta piețe de energie competitive și transparente. Gazele naturale vor continua să fie importante în viitorul previzibil, pentru a reduce emisiile globale și, mai departe, în conversia de la cărbune, la gaze naturale. Prin cooperare regională, de exemplu prin Inițiativa Trei Mări, infrastructura de gaze naturale poate fi dezvoltată și poate răspunde rolului esențial pe care îl are în regiune. De asemenea, este important să dezvoltăm resursele alternative de la Marea Neagră, din estul Mediteranei, din Marea Caspică, precum și fluxurile de GNL care pot veni în România, așa cum am menționat anterior, prin Grecia și Bulgaria. În plus, trebuie să lucrăm pentru a ne asigura că al treilea pachet energetic al UE este pus în aplicare în mod eficient și că Turk Stream și Gazprom respectă regulile, dacă Turk Stream va avansa. În sfârșit, în legătură cu chestiunile pe care le-am amintit, este important să existe o strategie de finanțare comună și sunt bucuros să spun că Statele Unite au acum la dispoziție un miliard de dolari pentru investiții în Europa Centrală și de Est. Acest miliard de dolari poate fi multiplicat în plus prin intermediul unor garanții de finanțare a proiectelor și alte instrumente asemănătoare. Așadar, există o oportunitate reală ca Statele Unite să poată susține cu bani principiile pe care le afirmă și să participe la unele dintre aceste proiecte foarte importante. România are multe motive de mândrie! Faptul că a dezvoltat interconectări cu Moldova este incredibil de pozitiv. Moldova a fost în totalitate dependentă de gazul rusesc și de acum nu va mai fi. De asemenea, este important, dincolo de toate evoluțiile pozitive în ceea ce privește conducta BRUA, ca și obstacolele să fie depășite, inclusiv în ceea ce privește interconectorul România-Ungaria. De asemenea, este important să rezolvăm toate problemele legate de dezvoltarea proiectului de la Marea Neagră, astfel încât investitorii să ști cu certitudine care va fi rentabilitatea acestuia.

Un alt domeniu în care cred că este foarte important să cooperăm este Acordul Climatic european. Dezvoltarea tehnologiilor ecologice este esențială pentru securitatea energetică, deoarece noile tehnologii vor amplifica sursele de energie, dar vor contribui și la reducerea dependenței de un furnizor dominant, precum Rusia. Pentru îndeplinirea obiectivelor climatice trebuie să ne asigurăm, de asemenea, că va exista o ofertă de energie fiabilă și accesibilă. O modalitate de a ajunge acolo este ca SUA și UE, sub auspiciile Green Deal, să lucreze împreună pentru a dezvolta noi tehnologii, cum ar fi hidrogenul, captarea carbonului, stocarea în baterii, noile tehnologii nucleare, inteligența artificială, digitalizarea și multe altele. Cu politicile corecte și într-o cooperare transatlantică puternică, România are toate premisele să fie un lider regional în reformele energetice și un lider în creșterea securității energetice europene în ansamblu.

Vă doresc mult succes în lucrările Summit-ului și transmit încă o dată salutări tuturor prietenilor! Sper ca voi, familiile și prietenii voștri să rămâneți sănătoși în acest context dificil cu care ne confruntăm.

Vă mulțumesc! A fost o plăcere să fiu alături de dumneavoastră chiar dacă doar prin acest mesaj video.

VEZI MESAJUL ÎNREGISTRAT!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *