Acasă » Electricitate » Profitul Grupului Electrica crește cu 74% în S1

Profitul Grupului Electrica crește cu 74% în S1

17 august 2020
Electricitate
energynomics

Grupul Electrica a obținut, în primul semestru al anului 2020 (S1), un profit net consolidat de 190 milioane RON, înregistrând o creștere de 81 milioane RON, respectiv 74,2%, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Profitul înainte de taxe EBITDA consolidat a atins valoarea de 486 milioane RON, fiind mai mare cu 127 milioane RON față de valoarea din S1 2019. Creșterea EBITDA a fost generată, în principal, de segmentul de furnizare, care a înregistrat o majorare la nivel de EBITDA de 135 milioane RON față de nivelul S1 2019, îndeosebi pe seama costurilor mai reduse de achiziție a energiei electrice, coroborat cu creșterea veniturilor.

Veniturile Grupului Electrica, în S1 2020, s-au ridicat la valoarea de 3.200 milioane RON, reprezentând o creștere de 3,2% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Pe segmentul de furnizare, veniturile au fost mai mari cu 2,9%, în contextul creșterii prețurilor de vânzare a energiei electrice pe piața cu amănuntul cu 3,9%, dar și a creșterii veniturilor din certificate verzi, acestea din urmă având impact neutru în marja de furnizare.

În ceea ce privește segmentul de distribuție, veniturile au fost cu 3,6% mai mari, în principal ca efect al creșterii tarifelor de distribuție, care a anulat impactul negativ al reducerii cantității de energie electrică distribuite.

Costurile consolidate pentru achiziția de energie electrică s-au redus cu 6,8%, la 1.812 milioane RON, în primul semestru al anului 2020. Această evoluție a fost generată de segmentul de furnizare, prin scăderea cu 8,9% a costului energiei electrice achiziționate pentru activitatea de furnizare, în principal în urma reducerii prețurilor de achiziție a energiei electrice pe segmentul reglementat.

Efectul favorabil generat de evoluția segmentului de furnizare a fost ușor redus de creșterea costurilor cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea pierderilor în rețea aferente segmentului de distribuție, cu 10 milioane RON, ca urmare a prețului mediu de achiziție a energiei electrice efectiv realizat pentru consumul propriu tehnologic în S1 2020, comparativ cu S1 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *