Acasă » Electricitate » Distribuţie » FP propune bonus de performanță de 5 milioane de lei pentru Directoratul Transelectrica

FP propune bonus de performanță de 5 milioane de lei pentru Directoratul Transelectrica

17 aprilie 2014
Distribuţie
energynomics

Membrii Directoratului Transelectrica ar putea primi bonusuri de performanță de maxim 1 milion de lei (223.000 de euro) pentru creșterea fulminantă a profitului din 2013, raportat la 2012.

Transelectrica a obţinut anul trecut un profit net de 203,3 milioane de lei, față de un câştig de doar 34,4 milioane de lei realizat în 2012, ceea ce a permis și propunerea distribuirii unui dividend brut de 5,5 ori mai mare față de cel acordat acționarilor în 2013. Cum directoratul Transelectrica a fost mărit anul trecut de la trei la cinci persoane, bonusul de performanță se poate ridica la maximum 5 milioane de lei (1,1 milioane de euro).

Propunerea va fi discutată în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) Transelectrica din 29 aprilie, alături de introducerea unui sistem de venituri variabile, care să recompenseze membrii Directoratului Transelectrica în funcție de evoluția acțiunilor la bursă, după modelul remunerării Consiliului de Supraveghere.

În noiembrie 2013, AGA Transelectrica a stabilit indemnizaţiile Consiliului de Supraveghere al companiei la o remuneraţie brută fixă anuală de 47.000 lei (10.000 euro) şi bonusuri care depind de atingerea anumitor indicatori de performanţă, de evoluţia acţiunilor la bursă şi dividendele acordate.

Pentru ambele urmează a fi stabilite și criteriile de acordare. Cele două propuneri, venite din partea Fondului Proprietatea (FP), se adaugă seriei de propuneri și acțiuni pe care FP le inițiază și în alte companii energetice în care este acționar.

Recent, fondul de investiții a propus suplimentarea dividendelor distribuite din câștigurile Conpet, și a inițiat o acțiune în instanță prin care cere anularea deciziilor care implică Nuclearelectrica în companiile de proiect ale hidrocentralei Tarnița și cablului submarin de interconexiune pe energie electrică dintre România și Turcia.

Potrivit proiectului de buget pentru acest an, profitul net al Transelectrica ar urma să coboare în acest an la 96,9 milioane lei, o scădere accentuată față de cel realizat anul trecut. Compania estimează pentru acest an venituri de 2,6 miliarde de lei şi cheltuieli de 2,48 miliarde de lei.

Transelectrica a fost transferată recent de la Ministerul Finanţelor Publice în subordinea Secretariatului General al Guvernului. Statul deţine aproape 58,69% din acţiunile companiei. Secretariatul General al Guvernului (SGG) a numit miercuri doi reprezentanți în AGA companiei, pe Dragoș Condrea (director al Direcţiei Juridice din cadrul SGG) şi pe Alin Theodor Ciocârlie (consilier în cadrul SGG).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *