Acasă » Petrol și Gaze » Calik Enerji din Turcia, antreprenor pentru construcția noii centrale de cogenerare de la Petromidia

Calik Enerji din Turcia, antreprenor pentru construcția noii centrale de cogenerare de la Petromidia

20 august 2020
Petrol și Gaze
energynomics

Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR) a semnat astăzi cu firma Calik Enerji (Turcia) contractul EPC (Engineering, Procurement and Construction) pentru construirea la cheie a centralei de cogenerare de pe platforma Petromidia. FIEKR este deținut de KMG International și Statul Român prin Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie – SAPE.

Investiția totală a fondului în acest proiect se ridică la circa 148 milioane USD, termenul estimat pentru punerea în funcțiune a noii centrale fiind în prima jumătate a anului 2023. Proiectul va genera anual circa 11 milioane USD impozite plătite către bugetul de stat.

Activitățile vor începe în ultimul trimestru al acestui an, prima fază vizând pregătirea terenului și lucrări de inginerie.

„Noua centrală va avea un rol major în stabilizarea producţiei şi a distribuţiei de energie electrică în regiunea Dobrogea, prin asigurarea necesarului de energiei al platformei, dar și prin injectarea în sistemului național a surplusului de energie electrică. Ne dorim ca această investiție și implicit aportul de tehnologie “state of the art” să fie un exemplu pentru atragerea de noi investitori, continuarea programului de construcție și modernizare a unităților de producție, reducerea importurilor de energie și o creștere a poziției României în piața regională de energie”, a declarat Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Recent, Fondul a finalizat amplul proces de evaluare și selecție a contractorului general, ținând cont în principal de capabilitatea firmelor interesate (proiecte similare realizate în ultimii 10 ani – minim 3 proiecte, existența unor proiecte în derulare, o situație financiară solidă, scrisori de recomandare, personal calificat etc), precum și de criteriile și propunerile tehnice, respectiv ofertele financiare ale acestora.

În această cursă au fost invitate 17 companii internaționale, cu experiență în implementarea unor proiecte similare, iar 9 din ele și-au exprimat interesul pentru a deveni antreprenori generali sau furnizori de echipamente și soluții tehnologice pentru acest proiect investițional.

„Este un moment important în evoluția parteneriatului strategic dintre KMG International și Statul Român prin Fondul de Investiții în Energie și care reflectă angajamentul și implicarea celor două părți în continuarea programului de investiții în sectorul energetic din România. Noua centrală va respecta cele mai înalte standarde tehnologice, de eficiență energetică și protecție a mediului”, a declarat Beimbet Shayakhmetov, directorul general al KMG International.

Noua unitate de producere combinată de energie electrică și termică va funcționa cu gaze naturale drept combustibil principal și va avea în configurația tehnică două turbine Siemens de înaltă eficiență și performanță și două cazane recuperatoare de căldură. Acestea vor genera aproximativ 80 MW energie electrică – din care circa 60-70 MW pentru acoperirea integrală a necesarului de energie electrică al platformei Petromidia, abur tehnologic de până la 180 tone/oră, plus necesarul de apă caldă pentru sistemul de încălzire al orașului Năvodari – până la 20 MWt/oră.

Prin programele de modernizare și eficientizare a unităților și fluxurilor de producție din cadrul rafinăriei Petromidia, KMG International și-a propus o reducere constantă a consumurilor de energie electrică. Astfel, surplusul generat de noua centrală va fi comercializat pe plan intern și va asigura venituri suplimentare pentru vehiculul investiţional (SPV) – Rompetrol Energy.

Compania Rompetrol Energy este deținută majoritar de Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român, alături de KMG International, Rominserv și Uzina Termoelectrică Midia.

Cu o durată de 7 ani, Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român a fost înființat în octombrie 2018 de către KMG International şi Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie, obiectivul principal și strategic al acestuia urmărind dezvoltarea de proiecte energetice în România.

În prezent, nivelul total al investițiilor Fondului pentru proiectele energetice aprobate se ridică la 290 milioane USD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *