Complexul Energetic Oltenia (CEO) şi Ministerul Economiei vor trimite spre aprobare la Comisia Europeană, prin Consiliul Concurenţei, planul de restructurare a companiei, care prevede investiţii totale de 7 miliarde de lei în perioada 2021-2026, potrivit unui comunicat al CEO.
Complexul Energetic Oltenia a beneficiat de un ajutor de salvare în valoare de 1,2 miliarde lei, urmând fie să-l ramburseze în termen de cel mult şase luni sau, în cazul în care situaţia financiară a companiei nu permite acest lucru, să transmită Comisiei Europene un plan de restructurare ori unul de lichidare, conform Agerpres.
În acest context, soluţia viabilă, singura luată în calcul de conducerea companiei şi de către Guvern, o reprezintă continuarea activităţii şi, implicit, înaintarea unui plan de restructurare care include un plan de decarbonare ce necesită investiţii semnificative în următorii ani, se arată în comunicat.
Astfel, CEO va începe un proces de modernizare şi dezvoltare a unor capacităţi noi de producţie prin diversificarea resurselor, celor pe bază de cărbune urmând să le fie adăugate soluţii mai puţin sau deloc poluante precum unităţi de producţie pe bază de gaze naturale şi parcuri fotovoltaice. Toate aceste investiţii noi sunt prevăzute în Planul de decarbonare care se va desfăşura pe perioada 2021 – 2026 şi se ridică la suma de circa 7 miliarde lei.
CEO va continua producţia pe bază de cărbune, dar într-o proporţie care se va diminua treptat, dincolo de orizontul anului 2030, lucru posibil prin investiţii de circa 2 miliarde lei.
Planul de restructurare şi decarbonare prevede închiderea etapizată a unor capacităţi de producţie şi exploatări miniere, precum şi externalizarea unor activităţi. Sunt prevăzute investiţii în unităţi noi de producţie cu o capacitate instalată cumulată de aproximativ 2.000 MW.