GdF Suez Energy România, unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale de pe piaţă, va participa săptămâna viitoare la sesiuni de cumpărare de gaz de pe bursă, făcându-și astfel debutul pe platformele de tranzacționare deschise în România, relatează Ziarul Financiar. Ieșirea sa este prima pentru un mare furnizor și distribuitor din România. S
tăpânind piața distribuției de gaze din sudul României, inclusiv Bucureștiul, GdF are aproape jumătate din piața reglementată de gaze, spune ANRE. În concurențial deține o cotă de piață de 9%. Distribuitorul vrea să cumpere trei pachete de gaze naturale, care să fie livrate într-o lună, de-a lungul a şase luni şi, respectiv, de-a lungul unui an complet, cu menţiunea ca preţul să rămână fix pe întreaga durată a contractului, scrie cotidianul financiar amintit.
Ieșirea pe burse vine în întâmpinarea temerilor directorului general al GdF Suez în România, Eric Staab, care spunea la o conferință de profiul că nu există o piață reală locală, și că liberalizarea propusă de autorități nu arată prețul real al gazului pentru că bursele nu au condiții pentru a putea funcționa. Probabil distribuitorul urmărește să iasă din logica prețului impus artificial de autorități, și să trateze direct cu producătorii prin intermediul bursei, unde poate oferi un preț care să fie competitiv pentru afacerile sale și accesibil ca preț consumatorilor săi.
În total, în aceeași zi de licitație, ofertele de gaz se vor ridica la mai bine de 16 milioane de euro. Opcom și Bursa Română de Mărfuri (BRM) au primit licența de tranzacționare de gaze din 2013, dar cu tranzacții minore, și doar pe BRM. Și de data aceasta BRM ia fața Opcom, cu șase dintre cele șapte tranzacții organizate pentru 23 aprilie ținute pe platforma sa.
„Va fi ziua gazelor, avem oferte şi de vânzare, şi de cumpărare. Să vedem acum câte se vor şi finaliza“, spune Adrian Grigore, managerul ringurilor de energie şi gaze naturale administrate de compania privată, citat de cotidianul de afaceri menționat.
Operațiunile prin burse, deși foarte mici, reprezintă și exerciții pentru anticipata modificare a legii energiei care va obliga participanții la piață să tranzacționeze o parte din gazele din România pe cele două burse menționate. Departamentul Energiei va include amendamentul în legislație și ANRE va determina cantitățile ce urmează a fi tranzacționate centralizat.