Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Premierul moldovean crede că gazoductul Iași-Ungheni va fi deschis până în Ziua Independenței

Premierul moldovean crede că gazoductul Iași-Ungheni va fi deschis până în Ziua Independenței

30 aprilie 2014
Consumatori
energynomics

Republica Moldova se așteaptă să primească gaze din România pentru prima dată cel mai târziu pe 27 august, de Ziua Independeței țării și la un an de la începerea lucrărilor gazoductului Iași-Ungheni, spune premierul moldovean.

Momentan, lucrările la conducta de interconectare sunt în întârziere față de calendarul stabilit. Pe marginea acestui subiect, premierul Victor Ponta spunea în februarie că până pe 15 aprilie ar trebui să fie gata și subtraversarea Prutului. Termenul inițial de finalizare era decembrie 2013.

Totodată, statul de dincolo de Prut prevede că va primi gazul la prețuri mai bune față de cele pe care le plătește acum pentru gazul ce vine din Rusia prin Transnistria.

„Sunt convins că cel mai târziu în 27 august gazele din România vor trece Prutul şi sunt convins că la alte tarife, mult mai bune. Astfel, în practică vom vedea ce înseamnă diversitate, siguranţă energetică”, a spus șeful guvernului de la Chișinău.

Conducta are 42 de kilometri, dintre care 32 de kilometri sunt pe teritoriul României, și a fost inclusiv finanțat prin bani de la UE. Gazoductul va exporta inițial din România către Moldova 500 de milioane de metri cubi de gaze pe an, iar cantitatea va creşte ulterior la 1,5 miliarde de metri cubi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *