Camera Deputaților a adoptat pe 3 noiembrie, proiectul de lege inițiat de PNL care modifică Legea minelor 85 din 2003 pentru ca parte din fiecare redevență minieră cuvenită bugetului de stat să fie transferată autorității locale pe al cărui teritoriu administrativ se desfășoară exploatarea pentru care s-a încasat redevență.
De asemenea, până la data de 1 iulie 2021, Guvernul trebuie să modifice structura de organizare și funcționare a Agenției Naționale pentru Resurse Minerale în vederea schimbării statutului acesteia din agenție în autoritate națională de reglementare în domeniul resurselor minerale și petrolului. Măsura era cerută de mult timp de mediul de afaceri pentru a permite suplimentarea de personal, modernizarea infrastructurii tehnice, creșterea forței instituționale, inclusiv printr-o finanțare și o independență rezonabile.
Odată cu intrarea în vigoare a noii forme a legii minelor, proiectele de exploatare a resurselor minerale se vor bucura de un plus de susținere din partea comunităților și autorităților locale, întrucât vor avea beneficii financiare directe de pe urma acestor activități economice. Astfel, redevența minieră este definită ca fiind „suma datorată conform legii de către titular pentru concesionarea/administrarea activităților de exploatare a resurselor minerale, bunuri ale domeniului public al statului”. În prezent, redevența minieră se constituie venit la bugetul de stat; odată cu intrarea în vigoare a noii forme a legii minelor, în cazul concesionării apelor minerale, 35% din valoarea redevenței (4 euro / 1 mie de litri) va merge la bugetul local al județului pe teritoriul căruia există activitatea de exploatare, 45% la bugetul local al comunei, al orașului sau al municipiului, după caz, pe teritoriul căreia/căruia există activitate de exploatare, iar 20% la bugetul de stat.
Similar, pentru redevența datorată de companiile din domeniul petrolier și al gazelor naturale, 25% va reveni bugetului local al județului și 25% bugetelor locale ale unităților administrativ-teritoriale; restul de 50% va alimenta mai departe bugetul de stat.
Legea a foat adoptată cu o amplă majoritate, 237 de deputați votând pentru, niciunul împotrivă, iar 23 de deputați s-au abținut.