Acasă » Interes general » UE nu va permite unităților pe gaze să fie clasificate ca investiții verzi

UE nu va permite unităților pe gaze să fie clasificate ca investiții verzi

4 noiembrie 2020
Interes general
energynomics

Centralele electrice alimentate cu gaze naturale nu vor fi clasificate ca investiții durabile în Europa, cu excepția cazului în care îndeplinesc o limită de emisii pe care niciuna nu o respectă în prezent, conform proiectelor de reglementări ale Uniunii Europene consultate de Reuters.

Regulile-reper ale UE, care urmează să fie finalizate anul acesta, vor obliga furnizorii de produse financiare să dezvăluie de la sfârșitul anului 2021 investițiile care îndeplinesc criteriile climatice și, prin urmare, pot fi etichetate ca fiind „durabile”, potrivit Euractiv.com.

Scopul este de a direcționa miliarde de euro în finanțarea privată atât de necesară în proiecte cu emisii scăzute de carbon pentru a ajuta UE să atingă obiective climatice ambițioase și să limiteze așa-numita ”spălare verde” prin oprirea etichetării ecologice a investițiilor care nu îndeplinesc toate criteriile.

Proiectul arată că pentru a fi clasificată ca durabilă – o investiție care aduce o contribuție „substanțială” la combaterea schimbărilor climatice – centrala cu gaz nu trebuie să producă mai mult de 100 de grame de echivalent CO2 pe kilowatt oră.

Chiar și cele mai eficiente unități pe gaze din Europa produc de peste trei ori peste această limită, potrivit estimărilor industriei și a organizației neguvernamentale de mediu Ember.

Pentru a se conforma, centralele ar putea utiliza tehnologia de captare și stocare a carbonului (CCS) – dar în prezent,nici o centrală europeană pe gaz nu face acest lucru, deși companii precum Equinor și Shell dezvoltă proiecte CCS locale în sectoarele industriale.

„Lobby-ul pro-gaze și-a văzut cererea sa principală respinsă în mod definitiv”, a declarat Rebecca Vaughan, analist care urmărește lobby-ul industriei, pentru InfluenceMap.

Grupurile din industria gazelor și-au intensificat eforturile de lobby după ce majoritatea centralelor pe gaz și conductelor au fost excluse dintr-o listă provizorie publicată în martie. Companii precum BP, Total și Equinor au semnat o scrisoare deschisă către liderii UE în această lună prin care solicită ca regulile de finanțare ecologică să se bazeze pe piața și rețeaua de gaze deja existente, pe care o consideră o coloană vertebrală a viitorului sistem energetic al blocului comunitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *