Acasă » Electricitate » Instalarea unui sistem fotovoltaic – 7 pași esențiali (webinar Enel X)

Instalarea unui sistem fotovoltaic – 7 pași esențiali (webinar Enel X)

25 noiembrie 2020
Electricitate
energynomics

Avansul tehnologic a crescut substanțial randamentul sistemelor fotovoltaice, de la panouri, la invertoare și echipamente de management, raportare și acțiune de la distanță. Totodată, prețurile au scăzut suficient cât să permită aplicarea pe scară largă a soluțiilor de generare a energiei electrice la locul de consum, cu maximum de eficiență și cu beneficii financiare imediate. Sunt disponibile deja surse de finanțare extrem de convenabile, iar noi programe publice, precum Electric UP, vor permite adoptarea accelerată a soluțiilor de generare a electricității din surse fotovoltaice de către întreprinderile mici și mijlocii.

În cadrul webinarului “Soluții fotovoltaice pentru eficiență energetică în industrie”, experții Enel X România au prezentat soluții de eficiență energetică pentru consumatorii industriali, pornind de la proiecte de generare a electricității din surse fotovoltaice deja implementate în România la companii de procesare a lemnului, uleiurilor vegetale și a cărnii. Reprezentanții companiei au expus studii de caz, exemple de bună practică și au răspuns la cele mai frecvente întrebări legate de rolul și impactul sistemelor fotovoltaice în consumul energetic al producătorilor industriali.

Succint, pașii urmați de echipele Enel X sunt următorii:

  1. Stabilirea temei de proiectare
  2. Studiu de fezabilitate și întocmire oferta tehnico-economică
  3. Studiu de fezabilitate și ofertă finală
  4. Semnarea contractului
  5. Proiectare, obținere avize și autorizații
  6. Construire, teste și probe funcționale
  7. Punere în funcțiune

Stabilirea temei de proiectare Mai întâi de toate, clientul trebuie să conștientizeze “nevoia implementării unui sistem fotovoltaic, nu doar prin prisma reducerii de costuri, ci și prin faptul că poate cuantifica numeroase alte elemente care țin de politica de CSR, de alinierea la politicile de grup sau de alinierea la directivele europene”, a precizat Laurențiu Brumaru – Head of Sales & Marketing e-Industries, Enel X România.

Studiu de fezabilitate și întocmire oferta tehnico-economică „Următorul pas este o discuție în care se stabilesc principalele elemente ale temei de proiectare precum exigentele tehnice ale clientului, tipul și capacitatea sistemului fotovoltaic, suprafețele disponibile pentru instalare și modalitățile de integrare în instalația de utilizare. În baza cerințelor stabilite în tema de proiectare, propunem clientului un buget inițial pentru implementarea la cheie a proiectului, explică Andrei Horhoianu, Head of Engineering & Operations, Enel X România.

Studiu de fezabilitate și ofertă finală Studiu de fezabilitate și întocmire ofertă tehnico-economică Dacă bugetul inițial este acceptat de client, atunci ajungem în această etapă în care, într-o primă fază, se culeg toate informațiile tehnice necesare prin relevee la fața locului și/sau prin consultarea cărții tehnice a construcției existente. Ulterior analizăm potențialul proiectului de a îndeplini eficient, în condiții de rentabilitate economică, totalitatea cerințelor tehnice agreate în tema de proiectare și propunem clientului oferta tehnico-economică finală, a precizat Andrei Horhoianu, Head of Engineering&Operations.

Semnarea contractului Dacă acesta este acceptat de client, echipa Enel X face câteva vizite la fața locului pentru a obține toate informațiile necesare pentru a realiza un studiu de fezabilitate. “În primă fază, ofertăm ținând cont de date pe care le obținem din Google Maps, dar pentru o ofertă finală se impune o vizită sau mai multe la fața locului. De exemplu, este foarte important să clarificăm care este suprafața pe care clientul dorește să instaleze panourile fotovoltaice – este la sol, este pe acoperiș, etc. Ajungem apoi la o ofertă finală, cu valoarea financiară și soluția tehnică agreate.”

Proiectare, obținere avize și autorizații După semnarea contractului, încep activitățile de proiectare pe toate disciplinele implicate (cum ar fi civile și electrice) și se obțin avizele și autorizațiile necesare implementării proiectului. Tot în etapa de proiectare (faza PT+DDE) se stabilesc detaliile tehnice de execuție, se extrag cantitățile de lucrări, materiale și echipamente ce sunt necesare în etapa următoare de construcție.

Construire, teste și probe funcționale Imediat ce sunt obținute avizele și autorizațiile necesare, demarăm activitățile de instalare, a continuat Andrei Horhoianu, iar odată finalizate lucrările, pentru a putea racorda instalația fotovoltaică la rețeaua operatorului de distribuție, este obligatoriu să îndeplinim toate cerințele tehnice din avizul tehnic de racordare. În acest sens, echipa Enel X relaționează direct cu operatorul de distribuție pentru realizarea testelor și probelor solicitate în vederea recepționarii și punerii în funcțiune a acesteia.

„Portofoliul de servicii de eficiență energetică al Enel X România oferă o gamă largă de soluții personalizate pentru companiile care intenționează să își reducă costurile cu energia electrică”, a mai spus Laurențiu Brumaru – Head of Sales & Marketing e-Industries, Enel X România. “Numeroase companii românești au investit deja în sisteme fotovoltaice, bazându-se pe serviciile noastre, care le permit să urmărească producția și consumul de energie”, a precizat el.

La webinarul “Soluții fotovoltaice pentru eficiență energetică în industrie”, organizat de ENEL X România au participat peste 65 de experți reprezentând organizații precum Adrem, ALRO S.A., Alum SA, Amiblu Romania, Auto Brand, Chimcomplex, Cluj Innovation Park S.A., Control Point, CRH Ciment Romania, EEN-CCINA Constanta, Egger România, Elsaco Solutions, Eurobest, Expert Connection, Finder România, INCDTIM Cluj-Napoca, Liberty Steel Galati, MEN Industry Group, ProCredit Bank, Romcarbon, Sterk Plast, Termoficare Oradea SA, TIAB SA.

Companiile care doresc în prezent să apeleze la o soluție de eficiență energetică pentru afacerea lor pot folosi simulatorul pentru sisteme fotovoltaice, accesibil pe site-ul Enel X România la https://www.enelx.com/ro/en/simulator. Simulatorul presupune urmarea câtorva pași simpli. Companiile interesate trebuie să completeze adresa unde doresc să instaleze un sistem fotovoltaic, apoi să selecteze, utilizând imaginile din satelit furnizate de Google Maps, zona specifică pe care doresc să amplaseze panourile fotovoltaice, apoi să completeze câmpurile cu informații despre consumul lor de energie electrică, bazat pe intervale orare.

Enel este o companie energetică multinațională, unul dintre liderii integrați pe piețele globale de electricitate, gaze naturale și energii din surse regenerabile. Enel X este divizia globală de afaceri a Enel dedicată dezvoltării de produse inovatoare și soluții digitale în sectoarele în care energia prezintă cel mai mare potențial de transformare: orașe, case, industrii și mobilitate electrică.

Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *