Central Europe Energy Partners (CEEP), în cooperare cu Comisia Europeană (DG Energy), au organizat deja de patru ori Ziua Energiei în Europa Centrală (CEDE) la Bruxelles. Evenimentul are loc în fiecare an la sediul Comisiei Europene și este pregătit în strânsă cooperare cu membrii și partenerii CEEP din regiune.
În 2020, CEEP intenționează să continue să promoveze punctul de vedere al Europei Centrale cu privire la evoluțiile-cheie ale politicii energetice europene. În cooperare cu DG Energy, CEEP organizează cea de-a V-a ediție a Zilei Energiei în Europa Centrală, cu participarea unor oficiali la nivel înalt ai Comisiei Europene. Principalele obiective ale inițiativei CEDE sunt furnizarea de informații cuprinzătoare cu privire la tranziția în curs a sectorului energetic din Europa Centrală și discutarea provocărilor și oportunităților legate de acest proces. Evenimentul va arăta, de asemenea, modul în care companiile își transformă afacerile în conformitate cu obiectivele politicii UE, luând în considerare specificitățile locale, naționale și regionale.
Siguranța dvs. este prioritatea noastră principală și având în vedere situația impusă de Covid-19, conferința anuală va avea loc în format digital.
Cea de-a 5-a ediție a CEDE va avea loc pe 2 decembrie și se va concentra pe dezvoltarea segmentului eolian offshore în Europa Centrală, în special în Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică. Energia eoliană a devenit un factor important pentru extinderea utilizării surselor regenerabile de energie în Europa și în întreaga lume. În Strategia pe termen lung 2050, Comisia a identificat energia eoliană drept tehnologia dominantă de producere a energiei electrice până în 2050, cu proiecții de până la 450 GW în capacități instalate offshore.
Astăzi există peste 22 GW în capacități eoliene offshore instalate în regiunea europeană, dintre care aproximativ 2 GW se află în Marea Baltică, iar multe alte proiecte sunt în stadii avansate. Potențialul Mării Negre și al Mării Adriatice este, de asemenea, semnificativ. Sectorul eolian offshore crește rapid, pe măsură ce devin disponibile noi soluții de instalare în ape mai adânci. Este important să evaluăm diferențele dintre regiuni în ceea ce privește potențialul, procedurile administrative și sprijinul public. Susținerea din partea UE va avea probabil de o semnificație esențială. CEDE este locul pentru a arunca o privire mai atentă asupra tuturor aspectelor afacerilor eoliene offshore din Europa Centrală și pentru a discuta diferite soluții.
Proiectul de agendă al CEDE este disponibil AICI.