Pe măsură ce negocierile dintre țările Uniunii Europene privind o țintă mai dură în materie de schimbări climatice s-au prelungit pe parcursul sertii de joi, 10 decembrie, liderii s-au orientat către un potențial compromis care ar amâna deciziile importante pentru 2021, potrivit Reuters, citat de Euractiv.com.
Liderii UE din 27 de țări s-au întâlnit la Bruxelles pentru a încheia un acord privind un nou obiectiv de reducere a emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, față de nivelurile din 1990, actualizând un plan existent care prevede o reducere cu 40%.
Joi seară, negocierile s-au rezumat la dezbateri familiare între țările mai bogate care favorizează acțiuni climatice ambițioase și o mână de state centrale și din est cu sisteme de energie pe bază de cărbune și infrastructură cu consum intensiv de energie, care urmăresc să obțină concesii cu privire la modul în care ținta va fi realizată.
Oficialii au declarat că diplomații elaborează un acord care să confirme noua țintă climatică, dar lasă unele dintre detaliile fine să fie stabilite la o altă reuniune a liderilor, ce va avea loc anul viitor.
Țări precum Polonia, Republica Cehă și Ungaria au cerut ca finanțarea de pe piața UE a carbonului să nu fie redusă pentru țările sărace.
Acestea au solicitat, deasemenea, un acord prin care să se confirme că viitoarele obiective naționale de reducere a emisiilor stabilite de Bruxelles pentru anumite sectoare se vor baza pe dimensiunile PIB.
„În caz contrar, ar însemna transferul poverii și costurilor tranziției de la statele membre bogate, către cele mai puțin prospere”, a spus un diplomat polonez.
Majoritatea țărilor s-au opus, însă, acestor cereri, au spus oficialii, pe motiv că ar împiedica propunerile politice detaliate pe care Executivul UE le va face anul viitor, pentru a îndeplini obiectivul climatic.