România are șansa să intre cu adevărat într-un proces amplu și accelerat de tranziție energetică, spune Petru Rușeț, Managing Director Siemens Energy România. “Mi-aș dori ca în următoarea decadă proiectele energetice din România să capete viteza de care este nevoie”, a mai spus domnia sa în cadrul unui interviu acordat Energynomics.
Siemens Energy România este o companie care poate să acopere întregul lanț al valorii în industria energetică. “În funcție de proiectele în care ne implicăm putem fi furnizori de tehnologie, furnizori de tehnologie și ingineria sau chiar contractori generali”, a precizat Petru Rușeț, conturând aria de acoperire a dialogului din cadrul EnergynomicsTalks.
În prezent, Siemens Energy România are circa 200 de angajați implicați în proiecte din toate sectoarele energetice, între care cele mai importante sunt transportul și distribuția de energie electrică, transportul și distribuția de gaze naturale și petrol, consumul energetic în industrie, dar și generarea de energie electrică din surse eoliene. “Prin deținerea integrală a participației la Siemens Gamesa, așa încât acoperim și zona de regenerabile”, a precizat Petru Rușeț.
România are cel puțin 20 de ani în care nu a investit masiv în zona de generare a energiei electrice și a venit vremea să înlocuiască “unitățile puse în funcțiune în anii ‘60-‘70, cu randamente și eficiențe mult sub standardele tehnologiilor actuale și mai ales cu emisii de gaze cu efect de seră mult mai mari”. “A produce energie este un business, inclusiv pentru statul care produce energia și este o chestiune strategică. În plus, România are resurse excelente și în zona regenerabilă și în zona combustibililor fosili. Ar fi păcat să nu folosim acest resurse”, consideră Petru Rușeț.
Strategiile României în domeniul energetic, construite inclusiv pe baza politicilor și a sprijinului Uniunii Europene, vizează în prezent atragerea de investitori în capacități noi, pe baza celor mai bune tehnologii. Un exemplu este centrala în cogenerare de 70 MW al KMG, care va fi gata în maxim doi ani și care va fi “hydrogen-ready încă din prima zi de funcționare”. “Dacă vrem să nu majorăm prețul energiei electrice, trebuie să creștem eficiența în generare, de la 30%, pe cărbune, de exemplu, la 60 sau chiar la 90%, în cogenerare de înaltă eficiență”, a mai spus Petru Rușeț.
Deschiderea pieței energetice românești, noi instrumente financiare și fondurile europene vor contribui la apariția și dezvoltare de noi proiecte de generare în următorii ani, are încredere Petru Rușeț.