Acasă » Regenerabile » Biomasă » Omer Tetik, BT: Finanţarea pentru regenerabile stagnează, garanţiile cresc

Omer Tetik, BT: Finanţarea pentru regenerabile stagnează, garanţiile cresc

13 mai 2014
Biomasă
Bogdan Tudorache

###author###

Finanţarea proiectelor de investiţii în domeniul energiei regenerabile stagnează în prezent, iar nivelul garanţiilor cerute de bănci a crescut substanţial, a declarat pentru energynomics.ro Omer Tetik, directorul general al Băncii Transilvania (BT), după ceremonia de semnare a unei finanţări de 40 de milioane de dolari obţinute de la IFC.

Astfel, dacă în 2012 unele proiecte obţineau încă un procent maxim de finanţare, cu doar 10% garanţii şi finanţare de 90% pentru investiţii, în sistemul bancar în general, din 2013 şi până în prezent, după reducerea drastică a numărului certificatelor verzi, pretenţiile băncilor au crescut.

“Finanţarea investiţiilor în regenerabile s-a redus considerabil în ultimul an, multe proiecte stagnează, este un sector îngheţat. Garanţiile cerute de bănci au crescut, ele pot ajunge chiar şi la 50% din valoarea proiectelor, dar nu în toate cazurile, şi nu poate fi trasată o cifră unitară pentru toate proiectele. Însă garanţiile cerute de bănci au crescut mult în ultima perioadă, în urma reducerii schemei-suport”, spune Omer Tetik.

IFC oferă 40 de milioane USD pentru capitalul de rang secundar al Băncii Transilvania

Divizia de investiţii a Băncii Mondiale, International Financial Corp (IFC), a investit 40 de milioane de dolari în Banca Transilvania, împrumut subordonat care va susţine dezvoltarea creditării şi consolidează baza de capital a băncii.

“Aceasta este cea de a treia investiţie în regiune a Fondului de Capitalizare al IFC şi al nouălea proiect cu BT,”spune Ana-Maria Mihăescu, director regional al IFC şi country chairman pentru România.

În 2013, IFC a investit 160 milioane dolari în România.

Omer Tetik a explicat că acest împrumut de 40 de milioane de dolari pentru consolidarea bazei de capital va permite băncii să dezvolte creditarea cu circa 250 de milioane de euro şi, de asemenea, nu va mai fi nevoie de o majorare de capital în eventualitatea achiziţiei altei bănci.

Banca Transilvania negociază achiziţia unei bănci din România

Deşi ţinteşte o creştere organică, Banca Transilvania urmăreşte achiziţia unei bănci din România şi analizează şi alte oportunităţi de achiziţii, cum ar fi preluarea unui portofoliu, spune Omer Tetik.

Banca analizează oportunităţi de investiţii, dar obiectivul este creşterea organică şi nu va cumpăra o bancă doar pentru a-şi creşte numărul de clienţi, aflat în prezent la circa 1,8 milioane.

BT, a treia bancă din România, după active, se axează pe IMM-uri şi are ca ţintă pentru acest an creşterea cu peste 10% a creditării şi cu 15% a portofoliului de operaţiuni.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *