În ultima perioadă, majoritatea băncilor mari și-au ajustat politicile, astfel încât să restricționeze accesul la finanțare al anumitor tehnologii, combustibili sau proiecte care nu sunt în linie cu tranziția energetică și, în contrapartidă, să-și direcționeze finanțările pentru susținerea tranziției și investițiilor sustenabile, afirmă Oana Mogoi, Sector Head, Utilities & Natural Resources, ING Bank România.
”Proiectul sub egida Comitetului Național pentru Supraveghere Macroprudențială își propune, alături de BNR, de Administrația Prezidențială, ministerele de resort și băncile comerciale să accelereze acordarea de finanțări sustenabile și pentru proiecte verzi”, a spus Oana Mogoi, în cadrul conferinței „Investiții pentru tranziția energetică”, organizate de Energynomics, pe 28 ianuarie. “Ideea de sustenabilitate a prins contur în ING încă din 1996, când a fost realizat primul raport de sustenabilitate, în 2010 s-au setat obiectivele, iar în 2014, sustenabilitatea a devenit parte din strategia ING. Începând cu 2015, când s-a intermediat prima obligațiune verde, lucrurile au avansat accelerat și produsele verzi de finanțare s-au diversificat. Acest lucru ne oferă o poziție privilegiată în piață, după cum se poate vedea și din clasificările diverselor agenții de rating de sustenabilitate.
Putem intermedia obligațiuni verzi, în cazul în care fondurile atrase sunt utilizate pentru proiecte și inițiative legate de sustenabilitate, sau pentru care se definește un obiectiv de sustenabilitate, care este legat la cupon. În 2019, ING a intermediat la nivel global, 62 de astfel de emisiuni, iar în 2020 am reușit să structurăm prima obligațiune verde pentru un client cu afaceri în România, ce-i drept, nu din sectorul energiei – însă am arătat că se poate și sperăm că vor urma și altele”, a spus Mogoi.
DESCARCĂ PREZENTAREA OANEI MOGOI
Finanțarea prin obligațiuni presupune sume mari, de peste 250-300 milioane de euro, dar, pentru o plajă de investitori mai restrânsă, se poate merge până la 100-150 milioane euro. O emisiune presupune și un rating de sustenabilitate extern.
”Pentru finanțări mai mici, se pot accesa împrumuturile verzi, pentru care se definește scopul precis al utilizării fondurilor, strict legat de ideea de sustenabilitate, iar destinația banilor este atent monitorizată. Tot în sfera împrumuturilor verzi intră și creditele pentru îmbunătățirea sustenabilității, care pot fi acordate fără un anumit scop, dar care presupun setarea unor obiective de sustenabilitate sau un rating extern de guvernanță socială și de mediu, care sunt legate la marja de dobândă – dacă acestea se îndeplinesc, se acordă un discount, iar dacă nu, din contră, o penalitate. Indicatorii sau obiectivele agreate trebuie sa fie specifici, măsurabili, realiști, dar ambițioși, sa aibă in spate o metodologie și să fie auditabili. Ca exemple, putem avea reducerea emisiilor de carbon, eficiența energetică, cota de energie verde consumată etc. Finanțările de proiect, sau structurate, pot intra, de asemenea, în sfera finanțării sustenabile, în funcție de tipul proiectului finanțat. Putem acorda sprijin clienților noștri în obținerea acestor ratinguri de sustenabilitate de la agenții specializate, și, de asemenea, ne putem susține clienții în definirea propriilor strategii de sustenabilitate. Putem oferi și garanții bancare verzi pentru obligațiile asumate de clienți in proiectele lor sustenabile, putem crea și structuri de supply chain finance, unde rata de discount sau termenele de plată sunt legate de sustenabilitatea furnizorilor, și, de asemenea, putem oferi și produse derivative, cum ar fi hedgingul pe rata dobânzii, atunci când aceasta este legată de atingerea obiectivelor de sustenabilitate”, a explicat ea.
Principalele beneficii ale finanțării sustenabile prin produse de finanțare verzi sunt:
- performanța financiară mai bună a companiilor, deoarece proiectele sustenabile nu vor avea costuri asociate cu poluarea, deci vor beneficia de un cash-flow mai sănătos și mai previzibil;
- un discount aplicat ratei de dobândă în cazul îndeplinirii obiectivelor agreate în cazul creditelor de îmbunătățire a sustenabilității;
- un apetit mai mare al investitorilor pentru portofolii de proiecte și obligațiuni verzi;
- o reputație mai bună, precum și îmbunătățirea rating-lui de sustenabilitate