Bogdan Tudorache
România a rămas în urmă în ceea ce privește integrarea tehnologiilor digitale, dezvăluie studiul Indexul digital al economiei și societății (DESI) 2020 al Uniunii Europene, consultat de energynomics.ro.
Tehnologiile digitale permit companiilor să obțină avantaje competitive, să își îmbunătățească serviciile și produsele și să își extindă piețele. Transformarea digitală a afacerilor deschide noi oportunități și stimulează dezvoltarea de tehnologii noi și de încredere. Această dimensiune măsoară digitalizarea afacerilor și a comerțului electronic, spun autorii studiului.
Cele mai performante țări în adoptarea tehnologiei digitale sunt Irlanda, Finlanda, Belgia, Olanda, Danemarca și Suedia, cu scoruri mai mari de 55 de puncte (din 100). La celălalt capăt al scalei, Bulgaria, România, Ungaria, Polonia, Grecia și Letonia rămân în urmă, cu scoruri sub 35 de puncte, semnificativ sub media UE, de 43 de puncte.
Țările care conduc în cadrul segmentului ”Digitalizarea afacerii – 4a”, care include schimbul electronic de informații, rețelele sociale, big data și integrarea tehnologiei cloud sunt Finlanda, Olanda și Belgia, cu scoruri peste 60 de puncte. Bulgaria, Ungaria, Polonia, România, Letonia și Slovacia se numără printre ultimele în ceea ce privește adoptarea tehnologiilor de e-business, obținând ratinguri mai mici de 40 de puncte.
Irlanda, Cehia, Danemarca, Belgia și Suedia sunt primele cinci țări din segmentul „4b e-commerce”, cu scoruri peste 60 de puncte. Irlanda conduce în cadrul tuturor celor cei trei indicatori ai comerțului electronic (adică IMM-urile care vând online, cifra de afaceri din comerțul electronic și vânzări online transfrontaliere). Bulgaria, Grecia, Luxemburg și România sunt cele mai slabe țări, cu scoruri sub 25 de puncte, arată studiul.
În același timp, România are un scor slab și în cadrul Indicelui de intensitate digitală (DII), care măsoară utilizarea diferitelor tehnologii digitale la nivelul companiilor. În țări precum România, Grecia, Bulgaria, Polonia și Ungaria, majoritatea companiilor (peste 55%) au efectuat doar investiții mici în tehnologii digitale (au un indice DII foarte scăzut).
În 2018, 26% dintre companiile europene au achiziționat servicii de cloud computing și au încorporat tehnologii cloud pentru a-și îmbunătăți operațiunile, reducând în același timp costurile; aceasta a reprezentat o creștere de 25% față de 2016. Asimilarea tehnologiei cloud de către companiile mari (56%) a fost mai mare decât în cazul IMM-urilor (25%), în 2018. Companiile finlandeze s-au desprins în lideri și la această categorie, mai ales în aplicarea serviciilor cloud cu un grad de sofisticare mediu-înalt. Circa 50% dintre companiile finlandeze cumpără astfel de servicii, studiul marcând o creștere de 50% între 2014 și 2018. Suedia, Olanda și Danemarca urmează în clasament, cu peste 40%. Cu toate acestea, diferența dintre cei mai performanți și cei mai puțin performanți rămâne mare, Bulgaria, Polonia, Grecia și România având o rată de adoptare mai mică de 10%.