Industria de petrol și gaze are nevoie de declasificarea datelor pentru a adopta tehnologii noi, a susținut Oana Bucur, Lider Task Force Digitalizare, FPPG, în cadrul DigitALL 2021, conferință organizată de Energynomics.
”Noi n-am ajuns încă la digitizare, cu atât mai puțin putem discuta despre transformare digitală. Lucrăm încă, în mod concret, cu dosarul cu șină”, a explicat ea. ”Problema apare în sectorul Upstream, unde datele esențiale – resurse și rezerve – încă au un caracter clasificat. Datele trebuie să existe fizic, într-o cameră securizată, conform legislației în vigoare. Camera este total deconectată de la internet, iar atunci când orice documente părăsesc acea cameră, se folosește poșta militară. Datele despre care discutăm nu au caracter de secret de stat, ele sunt considerate secret de serviciu, deci un grad mai jos, dar se supun mai mult sau mai puțin acelorași rigori”, susține Oana Bucur.
Pe lângă oportunitățile tehnologice sunt ratate și oportunitățile de a atrage resursa umană calificată în domeniul tehnologic. ”Atractivitatea domeniului scade de la an la an și o simțim din ce în ce mai mult”, a afirmat Oana Bucur.
”La Politehnică deja se studiază cloud și tehnologii avansate, însă la noi în companii nu avem acces la aceste tehnologii, care există deja la furnizori. Legislația în domeniu nu a fost actualizată în ultimii ani și nu este adaptată la dezvoltările tehnologice”.
Regulamentul european 1807, care va trebui adoptat în legislația românească până la finalul lunii mai 2021, ar putea rezolva o parte din probleme. Regulamentul spune că operatorii își pot păstra datele oriunde în Uniunea Europeană, atât timp cât beneficiază de locațiile cel mai ușor accesibile. Regulamentul a fost emis în 2018, România având la dispoziție 3 ani pentru a se conforma și a-l implementa.
”În cadrul FPPG am făcut un studiu, și am constatat că România este singura țară care menține acest statut de secret de serviciu, în toate celelalte țări datele având fie un caracter confidențial, fie fiind publice. În Norvegia, de pildă, se găsesc public, online, date referitoare la resursele din zăcăminte. Suntem într-un dialog permanent cu autoritățile în vederea declasificării datelor din sectorul nostru de petrol și gaze și vedem deschidere în acest sens, cu atât mai mult cu cât, în august 2020, Agenția Națională pentru Resurse Minerale – ANRM a emis un ordin prin care o parte din informații au fost declasificate, pentru industria carbonieră.”
DigitALL 2021 a fost organizat de Energynomics, în parteneriat cu reputate organizații precum AHK România, CIO Council, BusinessMark și cu susținerea partenerilor noștri: ABB România, ACE – Industrial Software Solutions, Enevo Group, Nuclearelectrica, Safetech Innovations.