Conform unui studiu al Centrului pentru Studiul Democrației, 100.000 de gospodării din România nu au acces la rețeaua de energie electrică. 7.136 dintre acestea sunt gospodării care se află în zone izolate. Utilitățile pe care majoritatea dintre noi le considerăm elementare și banale în ziua de azi sunt pentru alții imposibil sau foarte greu de accesat.
În acest context, AHK România, prin inițiativa sa green tech, econet romania încearcă să găsească soluții durabile pentru electrificarea acestor gospodării și să atragă interesul companiilor germane și românești din domeniul energiilor verzi pentru acest tip de proiecte. Zona turistică a munților Apuseni, bine cunoscută și pentru cătunele pitorești pentru care timpul parcă a stat în loc, are multe astfel de gospodării. Strategia energetică a județului Alba 2018-2023 menționează un total de 1.028 de gospodării neelectrificate, din care 240 de gospodării se află la o distanță mai mare de 2 km de rețeaua electrică (conform unui studiu realizat de AFM), ceea ce face racordarea la rețea costisitoare și complicată.
Printr-un proiect finanțat de Ministerul Federal al Economiei și Energiei (BMWi), AHK România a inițiat în 2019 formarea unui consorțiu de firme germane care să găsească, împreună cu companii românești și autoritățile locale interesate, soluții tehnice eficiente, fiabile și prietenoase cu mediul pentru a aduce energia electrică în sate din Apuseni și nu numai. Consorțiul a fost format și în data de 2 martie 2021 va avea ocazia de a se prezenta publicului de specialitate din România.
În cadrul acestui eveniment, companiile participante vor prezenta tehnologiile și know-how-ul pe care le pot oferi în scopul realizării proiectului pilot de electrificare. Consorțiul este alcătuit din patru companii active în domeniul energiei verzi care doresc să colaboreze în cadrul acestei inițiative cu potențiali parteneri din România și împreună să ofere cea mai bună soluție.
Suntem convinși că o astfel de inițiativă poate crea oportunitatea unor parteneriate de durată și aduce notorietate tuturor participanților, având un potențial mare de replicabilitate. În același timp, ne dorim să contribuim la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor cătunelor îndepărtate care se vor putea bucura astfel de beneficiile energiei electrice.
Firmele germane care formează consorțiul Power4remote sunt următoarele:
- Echipa betteriescu sediul la Berlin proiectează sisteme de alimentare mobile și la prețuri accesibile pentru piețe exigente, reciclând bateriile vehiculelor electrice pentru a accelera tranziția către surse regenerabile și a adopta principiile economiei circulare
- GLOBAL SOLAR SYSTEMS GmbH produce sisteme de generare a energiei electrice din surse regenerabile pentru concepte de aprovizionare cu energie în sectorul mobil
- iQron produce mici turbine eoliene de la 2 la 7 kW, concentrându-se în mod special pe alimentarea durabilă cu energie a rețelelor mobile globale și electrificarea zonelor rurale
- Wollny Consultingeste o companie de inginerie și consultanță cu experiență în găsirea soluțiilor solare pentru țările în curs de dezvoltare.
Prezentarea consorțiului poate fi accesată aici.
Programul evenimentului îl puteți găsi aici.
După evenimentul de prezentare aveți posibilitatea de a participa la întâlniri B2B cu reprezentanții celor patru companii germane.
Dacă doriți să aflați mai multe informații despre această inițiativă sau sa luați parte la întâlniri online cu membrii consorțiului, vă rugăm să ne contactați!