Directorul financiar al OMV Petrom, Alina Popa, consideră că modificările aduse Legii offshore ar trebui să urmeze trei direcţii importante.
“Prima este legată de un sistem de taxare competitiv. La momentul de faţă, România are o taxare efectivă medie undeva la 25%, faţă de 7% – media europeană.
De asemenea, dacă ne uităm la Marea Neagră şi adăugăm, pe lângă taxarea efectivă specifică ţiţeiului şi gazelor naturale, şi impozitul pe profit, unde stăm un pic mai bine, per total tot suntem undeva la 30% taxare efectivă. Spre comparație, Bulgaria e la 10%, Turcia e la 19%, conform studiului Biriş Goran”, a spus ea, potrivit financialintelligence.ro.
”Trebuie să lucrăm pentru a fi competitivi. E o competiţie pentru capital în toată lumea şi vedem din ce în ce mai multe ţări interesate de astfel de proiecte, inclusiv la Marea Neagră. Al doilea element care ar trebui adresat este stabilitatea fiscală, pentru că o investiţie pe termen lung necesită o stabilitate fiscală.
Al treilea element este piaţa liberă. Aşteptăm cu mare interes să vedem în consultare publică un proiect de lege pentru a adresa aceste subiecte, cu un cadrul de reglementare stabil, predictibil şi competitiv. Sunt elemente cheie pentru orice investiţie, dar mai ales pentru investiţii semnificative şi pe termen mediu şi lung”, a adăugat Popa.
Potrivit Alinei Popa, proiectele de gaze din Marea Neagră pot avea un efect de multiplicare în economia României, atât pe termen mediu, cât şi pe termen lung. Conform ultimelor studii, este vorba despre investiţii potenţiale de peste 15 miliarde de dolari și venituri la bugetul de stat de peste 25 de miliarde de dolari.