Acasă » Electricitate » Profiturile distribuitorilor de energie electrică în creștere cu 30%, Enel conduce

Profiturile distribuitorilor de energie electrică în creștere cu 30%, Enel conduce

19 mai 2014
Electricitate
energynomics

Șapte din cele opt companii de distribuție a energiei electrice din România, fiecare servind o regiune diferită din țară, au înregistrat o creștere de profitului de 29,3 la sută de la an la an, în 2013, în timp ce veniturile au crescut cu 6,1 la sută, conform unui calcul al România-Insider.com pe baza datelor publicate de Fondul Proprietatea, care deține pachete minoritare în toate cele șapte companii.

Veniturile combinate ale celor şapte firme au fost 1,16 miliarde de euro, iar profiturile nete au crescut la 212 de milioane de euro. Creșterea veniturilor și a profiturilor provine în cea mai mare parte din creşterea prețurilor energiei, deşi consumul de energie electrică din România este pe un trend descendent, potrivit datelor Transelectrica. Cele șapte companii de distribuţie sunt Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea, Enel Distribuţie Muntenia , Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud, Electrica Transilvania Nord și E.ON Moldova Distribuție.O altă compania de distribuţie, CEZ Oltenia, nu şi-a făcut publice rezultatele sale financiare.

Fiecare companie distribuie energie într-o regiune din România reflectată în nume și fiecare are cvasi-monopol în regiunea respectivă.

Cele trei companii de distribuție controlate de grupul italian Enel au înregistrat cele mai mari profituri , în valoare totală de 134 de milioane de euro, pentru venituri comune de aproape 500 de milioane de euro. Ei au, de asemenea, cele mai mari marje de profit net, cu o medie de 27%.

În cazul Enel Distribuţie Muntenia, veniturile companiei au crescut cu 30 la sută anul trecut, la 60 de milioane de euro. E.On Moldova, care este controlat de grupul german E.ON, a înregistrat o creștere de 22% a profitului, la 20 de milioane de euro. Compania a avut cea mai mare creștere a veniturilor din cei șapte, respectiv de 11,3%, la 173 milioane euro.

Celelalte trei societăți sunt controlate de statul român prin intermediul grupului Electrica, pe care Guvernul vrea să o listeze la Bursa de Valori București și pe Bursa din Londra în luna iunie. Deși cele trei companii au înregistrat o creştere medie de 39%, ele sunt mai puțin profitabile decât companiile Enel, cu profituri combinate de 59 de milioane de euro la venituri de 490 milioane de euro. Marja netă este de 12 la sută, la jumătate față de Enel, conchide România-Insider.com.

Sursa
România-Insider.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *