Scumpirile energiei din ultima perioadă pe piaţa spot, administrată de Operatorul Pieței de Energie Electrică și de Gaze Naturale din România (OPCOM), nu se vor reflecta în facturile clienţilor casnici, majorările de preţ având loc pentru o perioadă scurtă de timp, potrivit unei declarații a preşedintelui Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), Ion Lungu, citat de News.ro.
Potrivit președintelui AFFER, impactul prețurilor spot se analizează pe perioade lungi, mai mari de șase luni într-un an.
”Preţurile sunt spot, este foarte greu să fie transferate la consumatorii finali. Trebuie să aşteptăm o perioadă mai lungă de timp. Este foarte greu de spus acum, sunt doar două săptămâni de când consumul a crescut sesizabil din cauza perioadei geroase,” a explicat Ion Lungu.
Astfel, piața energiei pe piața spot a OPCOM, se situa vineri, 20 ianuarie, o valoare record de 550 de lei/MWh (122 euro/MWh), aproape dublă faţă de cea din aceeaşi zi a anului trecut şi peste dublul nivelului înregistrat la începutul lui 2017.
”La 1 ianuarie, cel mai mare preţ era de 260 lei/MWh. Din aceste preţuri nu au de câştigat decât producătorii de energie, inclusiv cei cu costuri ridicate, precum Complexul Energetic Hunedoara, dar şi furnizorii de energie care şi-au încheiat contracte de cumpărare la preţurile mici, cerute în toamnă şi care acum pot exporta energie sau o pot vinde pe Piaţa pentru Ziua Următoare. Însă mulţi furnizori şi-au asigurat numai 20%-30% din necesarul cerut de contractori, restul cantităţii de energie fiind nevoiţi să o cumpere la preţuri ridicate”, a declarat Ion Lungu.