Departamentul Energiei este confruntat în următoarea perioadă cu decizii cruciale, mai ales în zona energiei electrice și petrolului. Departamentul a înfiinţat și înregistrat la Registrul Comerțului Societatea de Administrare a Participaţiunilor în Energie (SAPE) care cuprinde participaţiile minoritare deținute de Electrica SA în mai multe firme cu acţionari majoritari privaţi, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.
După preluarea participațiilor minoritare deținute în filialele privatizate în trecut către Enel, CEZ și E.ON, dar și în Electrica Soluziona, Bursa Română de Mărfuri şi Hidro Tarniţa, unicul distribuitor de energie deținut de stat va face o majorare de capital prin emitere de acțiuni, care vor fi apoi scoase la listare pe Bursele din Londra și București.
Acțiuni importante precum listarea Electrica și vânzarea participației statului la Rompetrol Rafinare se vor face în afara cadrului unei strategii energetice. Ministrul spune că abia în septembrie-octombrie va avea „un draft consolidat al strategiei […], pe care să îl discutăm cu partidele politice ca să obţinem un consens politic”.
Economia sau Energia, concurente pentru strategia de vânzare a acţiunilor statutului la Rompetrol Rafinare
Vânzarea a 26,7% din participația statului la Rompetrol Rafinare, parte a grupului KMG International (fostul Rompetrol Grup), va avea loc până la sfârşitul anului în curs şi va fi stabilită printr-o strategie care urmează să fie elaborată fie de Ministerul Economiei, fie de Departamentul pentru Energie.
„Guvernul va decide cine se ocupă de strategia de privatizare. Termenul este sfârșitul acestui an, trebuie să vindem până atunci. În perioada următoare se va decide cine va elabora această strategie, Departamentul pentru Privatizare nou format în cadrul Ministerului Economiei sau Departamentul pentru Energie”, a precizat ministrul delegat al Energiei.
Vânzarea acțiunilor la Rompetrol Rafinare este inclusă într-un memorandum aprobat de Guvern în luna ianuarie. Ministerul Economiei deține 44,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare. Memorandumul precizează că grupul KMG International se angajează ferm să achiziţioneze acțiunile pentru 200 milioane de dolari.
Despre regimul redevențelor, Ministrul a menționat: „În privința redevențelor, dacă o să fiu întrebat ce părere am, voi comunica ANRM (Agenția Națională pentru Resurse Minerale – n.r.) și MFP (Ministerul Finanțelor Publice – n.r.) să ia o decizie după alegerile prezidențiale din decembrie, iar procesul să fie transparent, cu consultarea celor peste 40 de concesionari de acorduri petroliere”. Răzvan Nicolescu și-ar dori ca ANRM să facă și o analiză a îndeplinirii obligațiilor contractuale asumate de companiile care au concesiuni petroliere.