Procesul de liberalizare a prețurilor la gaze pentru consumatorii industriali ar putea fi grăbit, relatează cotidianul Bursa. Deși industria nu se înțelege deloc cu actualele prețuri la energie și reprezentanții săi au cerut amânarea cu un an a liberalizării, marii consumatori sunt acum puși în fața situației opuse. Bursa spune, pe baza informațiilor intrate în posesia ziarului, că din unele analize făcute de ANRE ar fi reieşit că amânarea nu-şi mai are rostul din cauza ieftinirii importurilor, pe fondul scăderii dramatice a consumului.
FMI acceptase de principiu o discuție pe subiectul întârzierii cu un an al unor etape de liberalizare, dar discuția nu a mai avut loc. Mai mult, președintele ANRE a declarat deja public că nu doar că nu se mai pune problema unei amânări, dar acum se gândește să grăbească procesul de dereglementare “având în vedere prețurile actuale și estimările pentru la vară.”
Unele evaluări arată că România va importa în 2014 doar 15% din necesarul de consum faţă de circa 20% cât a importat anul trecut. Scăderea importurilor, cumulate cu o depreciere a gazului pe piețele internaționale, au grăbit procesul de convergență al prețului gazului de import cu cel al gazului produs intern. Surse au explicat pentru Bursa că tarifele externe și interne se vor apropia simțitor unele de celelalte în trimestrul II din 2014 şi nu în trimestrul IV.
„Amânarea cu un an şi tranzacţionarea gazelor în regim bursier începând cu luna aprilie ar putea conduce la situaţia în care consumatorii industriali să plătească mai puţin decât populaţia, care beneficiază, încă, de un preţ reglementat şi doar 5% importuri în coşul de consum.
Situaţia din piaţă s-a schimbat foarte mult, aşa că favorizează o accelerare şi nu o prelungire, mai ales că OPCOM şi Bursa Română de Mărfuri dispun de platforme de tranzacţionare a gazelor, pe care Romgaz va licita primele cantităţi, din această primăvară. Guvernul va avea la dispoziţie ambele scenarii şi nu este exclus să aleagă o prelungire de formă a calendarului, având în vedere că suntem în an electoral.”, au declarat sursele Bursa.
Accelerarea procesului de liberalizare ar putea fi însoțită cu introducerea obligației de a tranzacționa gaze pe OPCOM și BRM, o modificare legislatiăe care deja a fost propusă.