România se află într-o poziție privilegiată în contextul tranziției energetice pentru că dispune de resurse de gaz natural, a declarat Manuela Trisnevschi, Head of Energy & Utilities la BCR, în cadrul celei de-a noua ediții a Energy Strategy Summit, organizate de Energynomics.
”România se află într-o poziție privilegiată, adică avem capacitatea de a construi unități mari de energie regenerabilă, dar avem și gazul, pe care îl pute folosi în perioada de tranziție”, a afirmat Trisnevschi.
Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor induse de tranziția energetică, BCR a construit câteva axe de finanțare a investițiilor care au ca efect reducerea amprentei de carbon și limitarea poluării și analizează atent proiectele de dezvoltare de noi capacități din surse regenerabile și de cogenerare pe gaz. Strategia BCR este de a sprijini partenerii strategici mari, dar și companiile mici care împreună contribuie la dezvoltarea mediului economic.
Trisnevschi a adăugat că tranziția energetică este și o necesitate economică, iar un aspect foarte important din această perspectivă este prețul. Și industria și piața și-l doresc cât mai scăzut, iar pentru a avea un preț scăzut și stabil este foarte importantă utilizarea tehnologiilor care să producă o energie cât mai ieftină.
”În ultimii doi ani s-a văzut că România rămâne vulnerabilă la tensiunile geopolitice și este foarte important să încercăm să găsim o diversificare a surselor de producție a energiei. Din păcate, jucătorii globali ca Rusia, China și SUA au o influență foarte mare asupra prețului energiei”, a precizat Trisnevschi.
În plus, în acest context un rol important îl joacă și amplasamentul surselor de producție a energiei pentru a pune o presiune prea mare pe zona de distribuție și transport al energiei.
Privită ca o obligație asumată, tranziția energetică va avea șanse de reușită dacă se mențin trei elemente, respectiv apetitul investitorilor, sursele de finanțare și stabilitatea cadrului legislativ și fiscal atât în România, cât și la nivel european.
Energy Strategy Summit 2023 a fost organizat de Energynomics cu sprijinul ABB, ASTRASUN Solar, BCR, CEZ Romania, Eaton Electric, Electrica Furnizare, Electro Service RB, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Enevo Group, E.ON, Finder, Huawei, MET România Energy, OMV Petrom, OX2 România, Phoenix Contact, Photomate, ProCredit Bank, REI Grup, Renomia Gallagher, Romgaz, Schneider Electric, Signify, Transelectrica, Taw Energy, Volt, WIKA, Wiren, Alexandrion Group, Aqua Carpatica, Klarmedia și Mobexpert.