###author###
Supra-acciza la combustibili ce va fi introdusă de guvernul Ponta din aprilie va urca prețul benzinei și motorinei peste cel al țărilor central și est-europene membre sau nemembre ale Uniunii. Țările din afara UE au prețuri cu mult mai mici față de cele din interiorul Uniunii, fapt pentru care n-ar fi imposibil să asistăm din nou la micul comerț de frontieră cu combustibili.
Astfel, prețul unui litru românesc de benzină cu cifră octanică de 95 va urca la 1,368 de euro, față de 1,281 euro actual, iar cel al motorinei simple, de la 1,328, la 1,4148, după adăugarea celor 7 eurocenți cu tva.
Prețul combustibililor din România îl va depăși pe cel din Austria, Ungaria, Polonia, Cehia și Țările Baltice, precum și, pe anumite segmente, și din alte țări membre UE (de exemplu, motorina va rămâne mai ieftină în Spania). Și asta, deși veniturile din România sunt cu mult mai mici.
Salariul mediu net din România rămâne la aproximativ 367 de euro, în timp ce în Austria depășește 2.100 de euro, în Ungaria 500 de euro, iar în Polonia și Cehia – 700 de euro.
Și vecinii bulgari vor avea un combustibil cu aproximativ 5,3% mai ieftin în cazul benzinei cu cifra octanică de 95, și cu aproape 4,6% în cazul motorinei (prețurile medii au ca sursă site-ul fuel-prices-europe.info). Cursul de schimb al monedei naționale ar putea constitui un alt motiv pentru o nouă scumpire a combustibililor, întrucât leul a pierdut constant teren în fața monedei unice în ultimele luni.
Acciza la motorină, mărită laolaltă cu cea a benzinei
Acciza de 7 eurocenţi va fi introdusă din aprilie la benzină şi motorină, iar preşedintele Traian Băsescu va semna documentele pentru ca acordul cu FMI să redevină operaţional, deoarece memorandumul cu FMI nu va include această măsură, a declarat premierul Victor Ponta.
„Dacă preşedintele semnează nu mai e nevoie să facem compromisuri”, a spus Ponta, întrebat de ce nu se mai amână acciza la motorină cu încă trei luni, aşa cum se discuta în urmă cu o săptămână.
El a adăugat că nu a discutat cu preşedintele, dar că se bazează inclusiv pe declaraţiile anterioare în acest sens ale acestuia.
„Am fost asigurat că, în urma discuţiei de ieri (duminică-n.r.) dintre reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale cu preşedintele, că şi blocajul politic practic încetează; preşedintele îşi va îndeplini atribuţiile constituţionale de a semna documentele necesare pentru ca acordurile noastre să redevină operaţionale (…) Preşedintele ştie că e acciză, dar nu vrea să o vadă în faţa ochilor când semnează. Şi mie mi se pare copilăresc, dar important e să semneze. Preşedintele a spus că semnează scrisoarea şi memorandumul dacă nu se trece nimic despre acciză, că acciza e deja o taxă în vigoare”, a spus Ponta.